Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Alkoholkonsumet endret seg de første månedene av pandemien»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Alkoholkonsumet endret seg de første månedene av pandemien

Forskningsfunn

Alkoholkonsumet endret seg de første månedene av pandemien

Da Norge «stengte ned» i de første månedene av COVID-19-pandemien, var det mange som endret alkoholkonsumet sitt. Dette viser en fersk studie fra FHI.

Vinflaske
Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Da Norge «stengte ned» i de første månedene av COVID-19-pandemien, var det mange som endret alkoholkonsumet sitt. Dette viser en fersk studie fra FHI.


Nesten 1 av 3 (29,9 prosent) rapporterte at de drakk mindre, mens nesten 1 av 6 (13,3 prosent) rapporterte at de drakk mer. Kvinner, yngre og de som var bosatt i Oslo hadde oftere endret alkoholkonsumet sitt.

­– De som hadde et lavt konsum før pandemien, var mer tilbøyelige til å drikke mindre, mens de som hadde et høyt konsum før pandemien, var de som oftest rapporterte at de drakk mer under pandemien, sier Jørgen Bramness, forsker ved Folkehelseinstituttet.

De vanligste årsakene til å drikke mindre var mindre samvær med venner og sjeldnere besøk på restaurant, bar, eller kafe. Viktige grunner som ble oppgitt til å drikke mer var behov for å unne seg selv noe godt og færre praktiske konsekvenser av å drikke mer. Studien bygger på en spørreundersøkelse i et nasjonalt utvalg på 1200 voksne personer.

Artikkelen Alcohol Use during the COVID-19 Pandemic: Self-Reported Changes and Motives for Change er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet European Addiction Research.

Referanser

Bramness J, G, Bye E, K, Moan I, S, Rossow I: Alcohol Use during the COVID-19 Pandemic: Self-Reported Changes and Motives for Change. Eur Addict Res 2021. doi: 10.1159/000515102