Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Endringer oppdaget i koronavirus fra Trondheim»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Endringer oppdaget i koronavirus fra Trondheim

Nyhet

Endringer oppdaget i koronavirus fra Trondheim

FHI mottok prøver fra smitteutbrudd i Trondheim fredag og har gjennom helgen fått avdekket at det i Trondheim nok er flere forskjellige undergrupper av koronaviruset.

FHI mottok prøver fra smitteutbrudd i Trondheim fredag og har gjennom helgen fått avdekket at det i Trondheim nok er flere forskjellige undergrupper av koronaviruset.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Den ene undergruppen er knyttet opp mot utbruddet i forbindelse med utestedet Lille London. Virus fra dette utbruddet tilhører en liten genetisk undergruppe i Norge som har flere endringer i overflateproteinet, som både gjør overflateproteinet noe kortere enn det normale, og som kanskje kan påvirke binding til celler i menneske.

– På hvilken måte disse endringene eventuelt påvirker virusets evne til å smitte eller gi sykdom er ennå uavklart, sier Karoline Bragstad, seksjonsleder ved Folkehelseinstituttet.

Bragstad sier at Folkehelseinstituttet forventer å finne flere nye varianter av koronaviruset ettersom instituttets arbeid med å analysere virus nå har kommet ordentlig i gang.

Vanlig med endringer

Endringer i virus er vanlig. Noen endringer kan ha betydning for smittsomhet, andre ikke. Så langt er det virus fra turistbussen fra Rogaland og virus fra utbruddet i Trondheim som har hatt endringer som det er viktig å undersøke nærmere.

Siden viruset er forskjellig fra andre virus vi har fått til analyse i Norge så langt vil de enkelt la seg spore i smitteovervåkingen framover. Når flere prøver analyseres vil vi kanskje få svar på om vi har hatt dette viruset i Norge tidligere og om vi kommer til å se mer smitte med det andre steder framover.

Endringene i utbruddsviruset fra Trondheim er ulikt endringene sett i virus fra turistbussen fra Rogaland og det er ikke snakk om samme variant av viruset.

Hør mer om mutasjoner i koronaviruset i Folkehelsepodden (Podcast)