Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Karanteneplikten for reiser – oppdatering for Norden og EU/EØS/Schengen-land (arkivert)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Karanteneplikten for reiser – oppdatering for Norden og EU/EØS/Schengen-land (arkivert)

Nyhet

Karanteneplikten for reiser – oppdatering for Norden og EU/EØS/Schengen-land (arkivert)

Fra 25. juli går Spania fra grønn til rød status, mens Ungarn går fra rødt til grønt. I Sverige åpnes det opp for fire nye regioner hvor reisende slipper karantene ved innreise til Norge: Östergötland, Örebro, Kalmar og Värmland. Disse kommer i tillegg til regionene som allerede er grønne i Sverige: Kronoberg, Blekinge og Skåne.

Fra 25. juli går Spania fra grønn til rød status, mens Ungarn går fra rødt til grønt. I Sverige åpnes det opp for fire nye regioner hvor reisende slipper karantene ved innreise til Norge: Östergötland, Örebro, Kalmar og Värmland. Disse kommer i tillegg til regionene som allerede er grønne i Sverige: Kronoberg, Blekinge og Skåne.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Europa

Spania går fra grønt til rødt, spesielt på grunn av situasjonen i regionene Aragón og Katalonia. Også Andorra går fra grønt til rødt, mens Ungarn går fra rødt til grønt.

Det vil si at karanteneplikten ved innreise fra Ungarn dermed er opphevet, men innføres for Spania og Andorra.

Det har vært mange spørsmål om hvorfor det ikke gjøres en regionvis vurdering for andre land i EU-, EØS- og Schengen-området. Grunnen til dette er at det er svært varierende datagrunnlag for de ulike regionene i Europa. Per nå er det svært få land i Europa som gjør vurderinger på regionnivå.

‒ Like fullt vil vi vurdere om reiseråd kan gis på regionnivå i større deler av Europa i fremtiden. Selv om vi forsøker å få til et system som kan stå seg over tid, vil vi basere oss på ny kunnskap samt egne og andre lands erfaringer for å få et så godt system som mulig når vi skal vurdere rådene om karanteneplikt. Målet er hele tiden å redusere risikoen for import av smitte til Norge, sier overlege Are Berg i Folkehelseinstituttet.

Norden

Nordiske land bortsett fra Sverige er fortsatt grønne.

I Sverige er det fire nye regioner hvor reisende slipper karantene ved innreise til Norge: Östergötland, Örebro, Kalmar og Värmland. Fra før er Kronoberg, Blekinge og Skåne grønne.

Östergötland og Örebro ligger over grensen på 20 nye tilfeller per 100 000 innbyggere, men har likevel fått grønn status etter oppdateringen 24. juli.

‒ Grunnen til dette er at vi ser en sterkt nedadgående trend i disse to regionene de siste ukene, og regionene vil komme under 20 nye tilfeller per 100 000 innbyggere for uke 30 dersom utviklingen fortsetter, sier overlege Are Berg.

‒ Også den tidligere grønne regionene Kronoberg har litt over 20 tilfeller per 100 000, men situasjonen der vurderes som stabil, og holdes derfor fortsatt på grønt, fortsetter han.

Smittevernfaglige råd ved endring av karanteneplikten

Å åpne grensene vil medføre økt risiko for import av smitte til Norge, med påfølgende risiko for spredning innad i Norge. Reise ut av landet vil også medføre økt risiko for smitte. Jo større forskjellen i smittepress mellom Norge og avreiselandet/oppholdslandet er, jo større risiko vil det være for at reisende blir smittet. 

‒ Dette er også grunnlaget for at man bare får unntak fra kravet om innreisekarantene for land som har færre enn 20 nye bekreftede tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene, og færre enn 5 prosent positive prøver i gjennomsnitt, avslutter overlege Are Berg.