Utvalgte helsepersonellgrupper vil få tilbud om koronavaksinasjon
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
FHI setter av vaksiner til 15.000 ansatte i spesialisthelsetjenesten. Primærhelsetjenesten kan få inntil 20 prosent av dosene som blir fordelt til kommunene. Grunnen er betydelig fare for mer smitte de nærmeste ukene.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden– Folkehelseinstituttet har allerede anbefalt for regjeringen at helsepersonell prioriteres for koronavaksinasjon, men etter risikogruppene. Men vi har anbefalt at rekkefølgen kan justeres dersom det blir mer smitte. Dette gjør vi nå. Det er en betydelig fare de fire neste ukene for mange nye lokale utbrudd og regional økning, sier direktør ved FHI Camilla Stoltenberg.
Grunnen til dette er smittesituasjonen i landene rundt oss, og også FHIs risikovurdering når det gjelder smitteutviklingen for de neste ukene. Dette er blant annet knyttet til den betydelige reisingen og økte sosiale kontakten i jule- og nyttårshelgene. FHI er også bekymret for importsmitte og mutasjoner av viruset som medfører økt smittsomhet.
Risikovurderingen kan endre seg raskt, men planlegging for vaksinering tar lang tid. Derfor foreslår FHI å justere på prioriteringene allerede nå. Vaksinasjon av helsepersonell starter i uke 2.
Prioritering mellom ulike grupper
Vaksinasjon av utvalgte helsepersonellgrupper vil pågå parallelt med vaksinasjon av beboere i sykehjem og risikogrupper over 85 år.
Det er 370 000 helsepersonell i landet. Det er foreløpig ikke nok vaksiner til alle dem, og det må gjøres prioriteringer. FHI har hatt dialog med og fått innspill fra både Legeforeningen, Norsk sykepleierforbund, KS og de regionale helseforetakene (RHF-ene) om hva slags helsepersonell som bør prioriteres først.
– Det er enighet om at sikring av kapasitet av essensielle tjenester med personell som er kritisk vanskelig å erstatte hvis de havner i isolasjon bør prioriteres i første omgang. Det er de regionale helseforetakene og kommunene som vil vurdere dette, men FHI har laget forslag til kriterier som kan være til hjelp for å prioritere mellom ulike grupper, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI.
- Se notat Mulige kriterier for å prioritere mellom helsepersonellgrupper i spesialisthelsetjenesten (PDF).
- Se notat Mulige kriterier for å prioritere mellom helsepersonellgrupper i primærhelsetjenesten (PDF).
Se også de to siste risikovurderingene fra FHI: