Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «FHIs smittevernråd for en trygg julefeiring»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • FHIs smittevernråd for en trygg julefeiring

Nyhet

FHIs smittevernråd for en trygg julefeiring

I 2020 legger pandemien en demper på julefeiringen for de fleste, og vi må begrense samvær med familie og venner for å redusere smittespredningen. Her er FHIs smittevernråd for en trygg julefeiring.

Colourbox.com
Colourbox.com

I 2020 legger pandemien en demper på julefeiringen for de fleste, og vi må begrense samvær med familie og venner for å redusere smittespredningen. Her er FHIs smittevernråd for en trygg julefeiring.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Førjulstida og juleferien innebærer hyppig sosialt samvær for mange av oss. Vi treffer gjerne de som vi ikke treffer ellers i året, og vi er sammen med ulike personer fra dag til dag. Når hele familien møtes, treffes folk i alle aldre, inkludert de som har større risiko for alvorlig sykdom hvis de smittes av covid-19 enn andre. Mange benytter julen til å reise på besøk til familie og venner i andre deler av landet, ofte med overnatting.

I år innebærer pandemien at julen blir annerledes for de fleste av oss.

En spesiell jul

– Det blir en spesiell jul i år, og vi kan ikke gjøre som vi alltid har gjort. For å redusere risiko for betydelig økt smittespredning, der sårbare grupper kan rammes spesielt, bør alle begrense reiser og sosialt samvær og tenke nøye gjennom hvem vi vil prioritere å møte, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Hun oppfordrer også til å ta hensyn til og inkludere enslige og andre som ellers kan falle utenfor.

Regjeringen har åpnet for at du i to dager i løpet av jul og nyttår kan enten ha eller delta i selskap med inntil 10 gjester, i tillegg til de som bor i husstanden. Med unntak av de to dagene, er gjeldende nasjonale anbefaling ikke å ha flere enn 5 gjester.

Vær oppmerksom på at kommuner med høy smittespredning kan ha strengere regler. Sjekk kommunens hjemmeside for lokale råd og regler.

Råd som reduserer risiko for smitte i julen

Generelt

 • De vanlige smittevernrådene gjelder: Husk alltid minst 1 meters avstand mellom personer som ikke bor sammen eller er tilsvarende nære. Legg til rette for at gjestene kan vaske hender ofte eller bruke hånddesinfeksjonsmiddel. Ha gjerne eget håndkle til hver gjest eller papirhåndklær.
 • Få kontakter: Rådet om å redusere antall personer du har kontakt med over tid gjelder fortsatt. Begrens også antallet personer du treffer og varigheten av samværet. Tenk nøye gjennom hva som er nødvendig av sosiale sammenkomster og overnattinger, og hva du kan klare deg uten.
 • Samme gruppe: En måte å begrense antall kontakter på er å holde seg til samme gruppe, der de samme personene møtes over tid. Dette kan være en idé hvis du reiser på besøk til andre deler av landet. Da kan du overnatte hos slekt eller venner over flere dager hvis du holder deg i den samme gruppen. Avstandsrådene gjelder imidlertid fortsatt innad i gruppen.
 • Sykdom og karantene: Har du luftveissymptomer eller er syk med covid-19, skal du ikke dra på besøk eller delta i juleselskap. Det samme gjelder om du er i karantene. Du kan heller ikke reise med fly eller annen offentlig transport, og bør ikke dele privat transport med noen. Bli hjemme eller avlys hvis du selv eller noen i familien din er syk. Det kan være lurt å ha en plan B for hva du gjør hvis noen blir syke. Det kan bety at du/dere må feire julen alene, og selv om det er leit, er dette ett av de viktigste tiltakene for å begrense smittespredningen. Hvis mulig, kan du/de som må bli hjemme, delta digitalt. Husk alltid å teste deg hvis du har symptomer på luftveissykdom!
 • Delt omsorg: Barn og unge som har skilte foreldre med delt omsorg, kan ha normalt samvær med sine foresatte. Ved smitte i ett eller begge hjem, følges vanlige smittevern- og karanteneråd.
 • Faste lekekamerater: Barn kan fortsatt leke med sine faste lekekamerater, enten i kohorten eller med noen andre faste venner. Det er fint om barna leker ute, men noen faste venner kan også komme på besøk inne.

Reiser, besøk og overnatting

Begrens innenlandsreiser som innebærer kontakt med andre på reisen. Det er ikke anbefalt å reise til utlandet om det ikke er strengt nødvendig. Om du likevel reiser, er det svært viktig å være forsiktig på reisen og overholde karantenebestemmelsene når du kommer tilbake.

 • Reiser: For mange kan det være nødvendig å reise for å besøke familie eller venner i julen, og det er derfor mulig med overnatting av de nærmeste.
 • Overnattingsbesøk: Den generelle anbefalingen om maksimalt 5 gjester på besøk, i tillegg til de som bor i husstanden, gjelder for overnatting også. Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan dere være flere. Det innebærer at én familie kan overnatte selv om de har mange barn. Du kan imidlertid ikke innlosjere flere enn at du kan sikre minst 1 meters avstand mellom personer som ikke tilhører samme husstand eller er tilsvarende nære.
 • Tiden: Jo lenger tid man er sammen, desto større er risikoen for at noen som er eller blir smittsomme smitter andre. Det er likevel lavere smitterisiko ved å ha besøk av de samme 5 personene over tid, enn å ha nye gjester hver dag.
 • Risikogruppe: Hvis vertskap eller overnattingsgjester er i en risikogruppe, bør det utvises ekstra hensyn. Vurder å redusere antall gjester.
 • Soverom: Personer fra ulik husstand bør ikke dele soverom.
 • Renhold: Sørg for god hygiene og godt renhold hvis personer fra ulike husstander må dele bad. Husk eget håndkle.
 • Fra område med mye smitte: Dersom du reiser fra et område med mye smitte, bør du være ekstra forsiktig og begrense kontakt med andre i dagene før reisen, og eventuelt de første dagene etter ankomst. Det gjelder særlig før du skal treffe personer i risikogrupper.
 • Hytte: Ved reiser til privat eller leid hytte, gjelder de samme rådene som for gjester og overnattingsbesøk i eget hjem.

Juleselskaper

 • Maks. to julesamlinger: Du kan ha eller delta på inntil 2 slike samlinger i løpet av julen. Du bør altså ikke ha besøk av 10 gjester to ganger, og i tillegg dra på besøk der du er en del av andres 10 gjester de andre dagene i julen. Da blir det totale antallet kontakter svært mange per person. Maksantallet på 10 gjester omfatter alle, også barn og personer som har gjennomgått covid-19. 
 • Plassen begrenser: Selv om du kan ha inntil 10 gjester to av dagene, kan du ikke ha flere enn du har plass til. De som ikke bor sammen, må kunne holde 1 meters avstand.
 • Risikogruppe: Hvis vertskap eller gjester tilhører en risikogruppe, bør det utvises ekstra hensyn. Vurder å redusere antall gjester.
 • Alkohol: Husk at høyt inntak av alkohol kan redusere etterlevelsen av smitteverntiltak.
 • Utendørs: Vi oppfordrer flest mulig til å treffes utendørs. Da kan du være sammen med flere uten at det innebærer høy smitterisiko, så fremt dere holder god avstand. Gå gjerne en tur sammen, ha samling rundt bålet eller ta en akedag.


Husk at det er håp om et lettere 2021!

Oppdateringer:

18.12.2020: lagt til setning om at makstallet for gjester i juleselskaper omfatter alle, også barn og personer som har gjennomgåtyt covid-19.