Til sammen 39 personer bekreftet smittet i utbruddet på Hurtigruten
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Foreløpige testresultater viser at 34 av mannskapet og 5 av passasjerene som har vært på de to seilasene med Hurtigruten er smittet. Antall smittede blant henholdsvis mannskap og passasjerer er noe justert fra i går, men totalantallet er det samme.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden– I går var det to usikre prøver som ble regnet som positive blant mannskapet. Ved videre undersøkelser viste de seg å være negative. I tillegg har det blitt registrert to nye smittetilfeller blant passasjerene, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.
Smittesituasjonen gjelder to seilaser med MS Roald Amundsen, en fra 17.–24. juli, og en fra 25.–31. juli. Skipet har vært på to seilaser rundt Svalbard med på- og avstigning i Tromsø.
– Vi har vært i kontakt med kommunelegene for alle passasjerene som var på seilas 1 og 2 som er registret som bosatt i Norge slik at de følges opp lokalt. FHI samler inn tilbakemeldinger fra kommuneleger om status av passasjerene forløpende, inkludert testresultater for de som er testet, sier Vold.
Følges opp lokalt
De foreløpige resultatene viser at det er totalt 39 personer med bekreftet smitte på disse to seilasene; 34 av mannskapet og 5 av passasjerene er bekreftet smittet. Dessuten har én person i mannskapet fremdeles usikkert prøvesvar. De 5 passasjerene er folkeregistrert i 5 fylker: Nordland, Oslo, Rogaland, Trøndelag og Viken.
– Totalt har passasjerene ombord tilknytning til 22 ulike land, men mange av disse er bosatt i Norge og følges opp i Norge. I noen få tilfeller har passasjerene reist videre til andre land. I disse situasjonene har vi vært i kontakt med disse landene (Østerrike, Tyskland, Danmark, Finland, Latvia og Estland) gjennom offisielle varslingskanaler med helsemyndighetene slik at passasjerene følges opp lokalt. Vi er også i kontakt med de filippinske helsemyndighetene angående det filippinske mannskapet, sier Vold.
– Vi forventer at det kommer til å oppdages mer smitte knyttet til utbruddet. Det er viktig at kommunehelsetjenestene har lav terskel for å teste personer med symptomer på covid-19, sier Vold.
Anbefaler testing av alle passasjerer
I tillegg til karantene i ti dager etter at man gikk av skipet anbefaler FHI også testing av alle passasjerer.
– I denne spesielle situasjonen anbefaler vi testing av alle passasjerer som har vært på de to seilasene, også de som ikke har symptomer på covid-19, sier Vold.
Ved negativt prøvesvar skal man fortsatt være i karantene ut perioden. Personer med negativt prøvesvar testes igjen dersom de utvikler symptomer på covid-19.
Passasjerer må kontakte kommunehelsetjenesten
Passasjerene det gjelder er folkeregistrert i 69 kommuner. Men flere passasjerer oppholder seg på grunn av reise eller andre forhold i andre kommuner for øyeblikket.
Kontaktpunkt for koronasmitte er ulikt organisert i de ulike kommunene, så folk bør sjekke nettsiden til kommunen de oppholder seg i. Aktuelle steder å melde fra kan for eksempel være kommunens koronatelefon, legevakta eller andre kontaktpunkter.
Passasjerene på de to seilasene må i karantene, og følges opp av den lokale helsetjenesten der de bor. Karantenen gjelder i ti dager etter man gikk av skipet.