Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Minner om smittevernrådene for arrangement»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Minner om smittevernrådene for arrangement

Nyhet

Minner om smittevernrådene for høstens sosiale arrangement

På denne tiden av året er det tradisjonelt mange arrangement som konfirmasjoner, fadderuker og gjensynsfester når hverdagslivet kommer i gang igjen etter ferien. Folkehelseinstituttet vil minne om smittevern for sosiale sammenkomster for å hindre utbrudd av covid-19.

På denne tiden av året er det tradisjonelt mange arrangement som konfirmasjoner, fadderuker og gjensynsfester når hverdagslivet kommer i gang igjen etter ferien. Folkehelseinstituttet vil minne om smittevern for sosiale sammenkomster for å hindre utbrudd av covid-19.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

– Vi ser en økende smittetrend i Norge og mange andre land nå. En del av de nye tilfellene er knyttet til arrangement, fester og reiser, sier overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet. 

I sommerferien har mange vært på reise og har vært sammen med andre personer enn de man er sammen med i hverdagen. Med flere tilfeller av covid-19 i Norge er det særlig viktig at smittevernrådene overholdes for å hindre en ny smittebølge nå når hverdagen kommer tilbake, og mange som ikke har sett hverandre på lenge, samles på nytt. 

Folkehelseinstituttet vil derfor minne om hva som gjelder i forbindelse med arrangement:

Smittevernråd for arrangement

 • Det er tillatt med maksimalt 200 personer til stede på et offentlig arrangement. 
 • På private arrangementer kan det være maksimalt 20 personer.
 • Lokalet må være så stort at det er mulig å holde 1 meters avstand mellom personene som er til stede. Hvis lokalet ikke er stort nok, må antallet personer reduseres.
 • Syke personer skal ikke delta, selv om de bare har milde symptomer.  
 • Arrangement på offentlig sted må ha en ansvarlig arrangør. Ansvarlig arrangør skal:
  • Ha ansvar for å legge til rette slik at alle kan følge smittevernrådene, se fakta nederst.
  • Ha oversikt over hvem som er til stede. Han eller hun bør ha en liste med navn og telefonnummer. Denne lista skal brukes i forbindelse med eventuell smittesporing i etterkant.
  • Også fadderukearrangementer i regi av universiteter, høyskoler og studentforeninger må ha en ansvarlig arrangør. 
 • Privat arrangør bør:
  • Tilrettelegge for at smittevernrådene kan overholdes, se fakta nederst.
  • Ha oversikt over alle som er til stede med navn og telefonnummer. Dette er særlig viktig ved arrangement der deltakerne ikke kjenner hverandre godt fra før, slik som for private fester i forbindelse med fadderuker og liknende. Lista skal brukes i forbindelse med eventuell smittesporing i etterkant.

– Hvis noen av dem som er til stede på et arrangement, er smittsomme, vil koronaviruset lett kunne spre seg, og du kan smitte mange andre. Dette gjelder både på private fester og offisielle arrangementer. Festing og alkohol gjør at det i tillegg kan være vanskelig å holde avstandsreglene, sier Bruun som frykter utbrudd som følge av sosiale arrangementer.

Koronaviruset kan gjøre at du er smittsom før du selv får symptomer, eller vet at du er smittet. Viruset kan spre seg i det skjulte, og det kan oppstå utbrudd som det kan være vanskelig å få kontroll på.

Fadderuker

Bruun advarer blant annet mot at studenter i løpet av fadderuker går fra ett stort arrangement den ene dagen til et annet stort arrangement med helt andre deltakere neste dag. Da kan smittesituasjonen bli svært uoversiktlig, og det blir vanskelig med smittesporing.

– Det er viktig for nye studenter å bli kjent med sine medstudenter, men samtidig er vi bekymret for at fadderarrangementene kan medføre stor smitterisiko. Vårt råd er å begrense alkoholinntaket, holde på avstands- og hygienereglene og unngå større arrangementer. Da har du størst sjanse for å kunne starte semesteret uten å bli syk og uten å medvirke til at andre blir syke, sier Bruun. - I tillegg kan du medvirke til å hindre at studiestedet må stenge ved et stort utbrudd, legger hun til. 

Hun oppfordrer arrangørene til å tenke smittevern slik at fadderuker kan gjennomføres med minst mulig smitterisiko.  Kan de for eksempel gjennomføres ved å dele inn i faste, mindre grupper?

FAKTA

Felles for alle typer arrangement:

 • Husk 1 meter avstand til andre enn dine nærmeste.
 • Ha håndsprit tilgjengelig og/eller god tilgang til håndvask. 
 • Før gjesteliste med kontaktinformasjon, slik at du kan bistå kommunen med eventuell smitteoppsporing.
 • Syke må holde seg hjemme!
 • Informer gjestene om smittevernrådene.

Arrangement på offentlig sted

 • Maks 200 personer, husk at både voksne og barn teller.
 • Det skal være en ansvarlig arrangør.

Privat arrangement

 • Maks 20 personer, husk at både voksne og barn teller.
illustrasjon av rådene ved arrangement
Illustrasjon: Folkehelseinstituttet