Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Kommuner som opplever utbrudd, kan få bistand av Folkehelseinstituttet»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Kommuner som opplever utbrudd, kan få bistand av Folkehelseinstituttet

Nyhet

Kommuner som opplever utbrudd, kan få bistand av Folkehelseinstituttet

Når en kommune opplever et utbrudd av covid-19, kan eksperter fra Folkehelseinstituttet bistå kommunelegen med å vurdere hvor omfattende utbruddet er og hvilke tiltak som bør settes inn.

Når en kommune opplever et utbrudd av covid-19, kan eksperter fra Folkehelseinstituttet bistå kommunelegen med å vurdere hvor omfattende utbruddet er og hvilke tiltak som bør settes inn.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Regjeringens strategi mot covid-19-pandemien er at lokale utbrudd skal oppdages tidlig og slås ned før sykdommen spres til nye kommuner og kanskje hele landet. Det er kommunene som har ansvar for å håndtere lokale utbrudd.

– Det mest utfordrende er å forstå hvor omfattende utbruddet er, hva som skal til for å få det under kontroll, og hvordan man kan kommunisere med kommunens innbyggere, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

Landets kommuneleger har fått en håndbok om håndtering av covid-19-utbrudd. Her beskrives detaljert hvordan man kan foreta risikovurdering og velge tiltak mot utbruddet.

 – Vi kan også bistå kommunene med å vurdere situasjonen og velge av tiltak. Her er det ingen fasit, for dette er nytt for alle.Vi forsøker å samle erfaringer fra de kommunene som har hatt utbrudd slik at vi kan gi bedre råd for valg av tiltak. Kommunene ønsker tiltak som er tilstrekkelige til å slå ned utbruddet, men som ikke hemmer befolkningen og næringslivet unødvendig, sier Aavitsland.

Regjeringen har lagt frem en beredskapsplan for lokale tiltak.

Beredskapsplanen inneholder blant annet tiltak som å stenge barnehager og skoler, men smitteverneffekten av et slikt tiltak vurderes i planen som lav, og tiltaksbyrden som svært stor. Stengning kan i enkelte tilfeller likevel være nødvendig, også på grunn av andre forhold, som for eksempel faren for smitte blant voksne, eller at antallet ansatte i karantene gjør det uforsvarlig av bemanningshensyn å opprettholde driften.

Folkehelseinstituttets håndbok drøfter også flere tiltak og gir veiledning om hvordan de kan innføres lokalt.

Grunnlaget er alltid utstrakt testing og smitteoppsporing, god hygiene og avstand mellom folk. Så kan ulike restriksjoner komme i tillegg ut fra  en lokal vurdering og etter vedtak i kommunen.