Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «39 bekreftet smittet i utbruddet på Hurtigruten»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • 39 bekreftet smittet i utbruddet på Hurtigruten

Nyhet

39 bekreftet smittet i utbruddet på Hurtigruten

36 av mannskapet og 3 av passasjerene på de to seilasene med Hurtigruten er så langt smittet. FHI har i dag bedt landets kommuner om å få en kommunevis oversikt over alle som er testet og testresultater. Alle passasjerer skal være i karantene, og bør testes.

36 av mannskapet og 3 av passasjerene på de to seilasene med Hurtigruten er så langt smittet. FHI har i dag bedt landets kommuner om å få en kommunevis oversikt over alle som er testet og testresultater. Alle passasjerer skal være i karantene, og bør testes.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Smittesituasjonen gjelder to seilaser med MS Roald Amundsen, en fra 17.–24. juli, og en fra 25.–31. juli. Skipet har vært på to seilaser rundt Svalbard med på- og avstigning i Tromsø.

Ytterligere to passasjerer bekreftet smittet

Tidligere har én passasjer fra første seilas blitt bekreftet smittet. Drammen kommune offentliggjorde i dag en en ytterligere passasjer fra seilasen 17.–24. juli bekreftet med smitte. I dag fikk FHI i tillegg melding fra en kommune i Rogaland om en person som har testet positivt, og som har vært passasjer på den andre seilasen. Personene det gjelder blir fulgt opp av kommunehelsetjenesten.

– Det at nå ytterligere to passasjerer til viser seg å være smittet viser at det nå er viktig å være årvåkne for symptomer på begge seilasene. Alle passasjerer på de to seilasene skal være i karantene og bør testes, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold.

– Vi forventer at det kommer til å oppdages mer smitte knyttet til utbruddet. Det er viktig at kommunehelsetjenestene har lav terskel for å teste personer med symptomer på covid-19, sier Vold. 

Ber om oversikt fra kommunene

FHI har i dag bedt landets kommuner om en kommunevis oversikt over alle passasjerer som er testet og deres prøveresultater.  

– Dette gjelder både de kommunene vi allerede har kontaktet og kommuner der passasjerer kan oppholde seg midlertidig. Vi ber om oversikt over antall passasjerer som er fulgt opp, antall som er testet og prøveresultatene, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Anbefaler testing av alle passasjerer

I tillegg til karantene i ti dager etter at man gikk av skipet anbefaler FHI også testing av alle passasjerer. 

– I denne spesielle situasjonen anbefaler vi testing av alle passasjerer som har vært på de to seilasene, også de som ikke har symptomer på covid-19, sier Line Vold.

Ved negativt prøvesvar skal man fortsatt være i karantene ut perioden. Personer med negativt prøvesvar testes igjen dersom de utvikler symptomer på covid-19.

Passasjerer må kontakte kommunehelsetjenesten

Passasjerene det gjelder er folkeregistrert i 69 kommuner. Men flere passasjerer oppholder seg på grunn av reise eller andre forhold i andre kommuner for øyeblikket.

Kontaktpunkt for koronasmitte er ulikt organisert i de ulike kommunene, så folk bør sjekke nettsiden til kommunen de oppholder seg i. Aktuelle steder å melde fra kan for eksempel være kommunens koronatelefon, legevakta eller andre kontaktpunkter.

Passasjerene på de to seilasene må i karantene, og følges opp av den lokale helsetjenesten der de bor. Karantenen gjelder i ti dager etter man gikk av skipet.