Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Veiledere i smittevern for gjenåpning av skoler (arkivert)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Veiledere i smittevern for gjenåpning av skoler (arkivert)

Nyhet

Veiledere i smittevern for gjenåpning av skoler (arkivert)

Regjeringen besluttet 7. april at skoler 1.–4. trinn og videregående yrkesfaglig program VG2 og VG3 skal gjenåpnes fra 27. april. Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet har sammen utarbeidet smittevernveiledere

Veileder skoletrinn 1-7 korr5_FORSIDE_WEB.png

Regjeringen besluttet 7. april at skoler 1.–4. trinn og videregående yrkesfaglig program VG2 og VG3 skal gjenåpnes fra 27. april. Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet har sammen utarbeidet smittevernveiledere


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

På Udanningsdirektoratet finner du oppdaterte veilederene digitalt: 

Få barn blir syke

Tall fra Norge og alle andre land viser at barn sjelden blir syke av covid-19. I land som for eksempel Sverige, Island, Singapore og Taiwan, som har hatt skoler åpne under koronautbruddet, er det heller ikke observert utbrudd blant barn. I tillegg til å ha åpne skoler, testet Island et stort utvalg av befolkningen for covid-19 i mars 2020. Der fant de ingen med påvisbar smitte av 848 barn uten symptomer som var under 10 år. 

– Så langt tyder dette på at barn under ti år blir smittet i mindre grad enn voksne, og barn som blir syke får vanligvis kun milde symptomer, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl fra Folkehelseinstituttet, som har ledet arbeidet med veilederen

Kun friske personer på skolen, ha rene hender og hold avstand

Smittevernet på skolene skal ivaretas på samme måte som i barnehagene, og bygger på tre hovedprinsipper:

  • Syke barn, ungdommer og ansatte skal ikke møte på skolen
  • God rutiner for håndhygiene og renhold
  • Redusert kontakt mellom personer

For å redusere kontakt mellom personer på barnetrinnet, skal barna deles i faste grupper som kalles ‘kohorter". Kohortenes størrelse bygger på norm for lærertetthet, som for trinn 1.–4. er 15 barn per lærer. Det kan tillates større kohorter på skolen enn i barnehagen, fordi større barn bedre kan etterleve smittevernrådene. Ellers er rådene for barneskole og barnehager svært like, men tilpasset denne aldersgruppen og deres hverdag.

– Blant annet har vi sagt at klassebamsen må i karantene mens utbruddet pågår, sier Greve-Isdahl.

Yrkesfag VG2 og VG3

Det er også utarbeidet en smittevernveileder for ungdomsskoler og videregående skoler til hjelp for skolene når de gradvis skal gjenåpnes. Skolene åpnes først for de som har behov for praktisk undervisning for å kunne avslutte sin utdannelse, det vil si yrkesfag på VG2 og VG3. I tillegg vises det til smittevernråd (bransjestandard) for spesifikke yrkesfaglige program.

– For denne aldersgruppen gjelder også de generelle smittevernrådene, og vi tenker at ungdommene har gode forutsetninger til å følge disse, sier Margrethe Greve-Isdahl

Det er forsvarlig å åpne skoler

Det er stor interesse for rådene knyttet til gjenåpning av barnehager og skoler. Det er viktig at skolene informerer foresatte om tiltakene som blir satt i verk på den enkelte skole, slik at alle kjenner til disse når skolene gjenåpnes.

Det blir også lettere å få undersøkt om barn, elever eller ansatte er smittet, siden testkriteriene utvides 20. april. Personer som har luftveissymptomer kan kontakte egen lege eller legevakt for vurdering.

– Elever, ansatte og foresatte skal vite at gjenåpning er forsvarlig og smittevernet er ivaretatt med tydelige råd, avslutter Greve-Isdahl.