Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Utprøving av elleve hurtigtester for påvisning av antistoff mot koronavirus (arkivert)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Utprøving av elleve hurtigtester for påvisning av antistoff mot koronavirus (arkivert)

Nyhet

Utprøving av elleve hurtigtester for påvisning av antistoff mot koronavirus (arkivert)

I samarbeid med Folkehelseinstituttet, Kristiansand kommune og Bergen legevakt, har Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser (Noklus) gjennomført en begrenset utprøving av elleve hurtigtester for påvisning av antistoffer mot SARS-CoV-2.

I samarbeid med Folkehelseinstituttet, Kristiansand kommune og Bergen legevakt, har Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser (Noklus) gjennomført en begrenset utprøving av elleve hurtigtester for påvisning av antistoffer mot SARS-CoV-2.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Dette er tester som utføres fra en blodprøve tatt fra fingeren, og gir svar i løpet av 10 – 15 minutter. Testene var enkle å bruke, men det var ingen av testene som påviste antistoffer med tilstrekkelig nøyaktighet hos de som bare hadde hatt symptomer i en til to uker. Basert på utprøvningen ser det ikke ut til at disse hurtigtestene har særlig diagnostisk nytteverdi i det akutte sykdomsforløpet. I tillegg var det betydelige forskjeller mellom de ulike testene, noe som understreker viktigheten av å gjennomføre en kvalitetssikring av hurtigtester i før de tas i bruk.

Hos en stor andel av pasientene som hadde hatt symptomer i mer enn to uker, var de fleste testene i stand til å påvise antistoffer som tegn på gjennomgått infeksjon – men ikke hos alle. Hos flere av pasientene kunne ikke antistoffer påvises selv etter 14 dager. Dette så man særlig blant de som ikke hadde vært innlagt i sykehus.

- Dette betyr at testene ikke kan brukes til sikkert å utelukke COVID-19, selv etter lang tids sykdom, men hvis en test er positiv etter 14 dager, tyder det sannsynligvis på gjennomgått COVID-19, sier overlege Anne-Marte Bakken Kran ved Folkehelseinstituttet.

Testene ble prøvd ut i tre ulike pasientgrupper med til sammen 100 pasienter. En av gruppene var pasienter som har vært innlagt på sykehus med bekreftet COVID-19, en annen besto av pasienter som ikke hadde behov for innleggelse, og den siste gruppen var pasienter som oppsøkte legevakt med mistanke om COVID-19. 

Rapporten er publisert i sin helhet på Noklus hjemmesider.

FHI har oppdatert råd om bruk av hurtigtester for påvisning av antistoffer mot SARS-CoV-2