Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Legionella-råd for hyttefolk etter «korona-stenging» (arkivert)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Legionella-råd for hyttefolk etter «korona-stenging» (arkivert)

Nyhet

Legionella-råd for hyttefolk etter «korona-stenging» (arkivert)

Hytter står ofte ubebodde i perioder av året. Nå har mange hytter under lengre tid ikke har vært i bruk på grunn av hytteforbudet. Nå er det viktig å hindre at legionella-bakterien etablerer seg i vannsystemet på hytta og fører til legionellasmitte.

Hytte. Colourbox.com
Hytte. Colourbox.com

Hytter står ofte ubebodde i perioder av året. Nå har mange hytter under lengre tid ikke har vært i bruk på grunn av hytteforbudet. Nå er det viktig å hindre at legionella-bakterien etablerer seg i vannsystemet på hytta og fører til legionellasmitte.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Legionellabakterien finnes naturlig i vann og jord, men er en uønsket bakterie i rørsystemer, da du kan puste dem inn i lungene via ørsmå vanndråper når du dusjer. Den kan etablere seg i varmtvannstanken, vannrør og dusjhoder hvis hytta ikke er i bruk over lengre tid. Bakterien trives spesielt i stillestående vann ved temperaturer som er gunstig for vekst (20 – 55 grader).

Sykdom som skyldes legionella

Sykdommen denne bakterien forårsaker kalles Legionellose og kan ramme særlig eldre og personer med nedsatt immunforsvar. Det finnes to varianter; Legionærsykdom som kan gi alvorlig lungesykdom, og en mildere Pontiacfeber som gir influensalignende symptomer.

Tips om forebygging

Her er noen enkle tips til hvordan du kan forebygge legionellasmitte hvis hytta har stått ubrukt noen måneder *)

  1. Når du kommer på hytta, skru varmtvannstanken opp på maks varme. Når varmen er oppnådd og før du dusjer (for eksempel morgenen etter), skrur du av dusjhodet og legger det til side. (Se punkt 3)
  2. Åpne alle kraner i servanter/vasker og dusj. Spyl godt igjennom hele systemet på full varme i 5 minutter (avpass antall minutter etter kapasiteten på beholderen). Vær oppmerksom på faren for skolding. Etter at varmebehandlingen er gjennomført, stilles kranen på toppen av varmtvannsbeholderen tilbake til sin opprinnelige posisjon, slik at varmtvannstemperaturen på tappepunktene blir på ca. 60 grader.
  3. Fjern eventuelt belegg inni dusjhodet, og legg slangen og hodet i en 10 liters bøtte fylt med vann og to korker husholdningsklor. Fyll slage og dusjhodet helt slik at du unngår luftlommer. La dette virke i minst 30 minutter. Skyll med rent vann.
  4. Dersom kaldtvannsslanger/rør ligger slik til at det blir stillestående vann over tid, bør dette spyles ut inntil vannet kjennes kaldt og friskt ut.
  5. Hagevanningsutstyr og høytrykkspylere som står ubrukt med vann er også potensielle smittekilder. Rådet er å tømme disse helt etter hver bruk. Ved første spyling kan du begynne med å spyle ned i bakken eller en bøtte med vann slik at det ikke spres aerosoler i lufta.
  6. Har du et boblebad uten filter på hytta bør det tømmes helt for vann etter bruk, og anlegget bør klorbehandles jevnlig. Se mer om dette i legionellaveilederen.
  7. For hytter med enklere løsninger for vannforsyning gjelder regelen å holde kaldtvannet kaldt og unngå stillestående vann. Sisterner/tanker til oppbevaring av drikkevann med tilhørende slanger bør rengjøres, desinfiseres og tømmes hver høst. Desinfisering gjøres ved å tilsette 3 dl husholdningsklor per kubikkmeter (1000 liter) vann. Spyl så klorholdig vann gjennom vannledninger for kaldt og varmt vann. Skyll med rent vann.
  8. Vann som inneholder legionellabakterier kan fortsatt drikkes uten helsefare.

*) Dersom du har vært borte fra hytta kun i noen uker, så holder det å spyle gjennom på 60-65 grader (som er vanlig innstilling) i alle rørene og tappepunktene. De punktene som er nevnt ovenfor med gjennomspyling på 70 grader og rens av dusjhode og slange kan gjøres 2 – 3 ganger per år.

Her kan du lese mer om legionellaforebygging: