Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Hjemmepåske og smittevern (arkivert)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Hjemmepåske og smittevern (arkivert)

Nyhet

Hjemmepåske og smittevern (arkivert)

Påsken står for døren, og i år skal vi feire den hjemme. Mange hensyn skal tas for å hindre spredning av koronaviruset, men må det bli en stillesittende innepåske? Hvordan kan vi både ivareta behov for hygge, livskvalitet og samtidig følge smittevernrådene?

Påskeegg
Påskeegg. Colourbox.com

Påsken står for døren, og i år skal vi feire den hjemme. Mange hensyn skal tas for å hindre spredning av koronaviruset, men må det bli en stillesittende innepåske? Hvordan kan vi både ivareta behov for hygge, livskvalitet og samtidig følge smittevernrådene?


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Grunnpilarene i forebyggingen av koronaviruset er god hygiene og avstand mellom mennesker. God hygiene innebærer først og fremst å være påpasselig med egen hånd- og hostehygiene. Helsedirektoratet anbefaler at man holder en fysisk avstand på minst 2 meter og ikke samles i større grupper enn fem personer, med mindre det gjelder personer som lever sammen til vanlig. Dette handler først og fremst om kontakt over noe tid, ikke når man kun passerer hverandre. 

Anbefalingene gjelder når vi ferdes ute – i parker, på strender, i turområder og i skiløyper. Det er viktig med gode smitteverntiltak i situasjonen vi nå befinner oss i, men samtidig er det viktig å ivareta god fysisk og psykisk helse. Det er bra å være fysisk aktiv og være ute. Kanskje du lar deg inspirere til å tenke ut alternative turmuligheter og kanskje finner du steder der det ikke ferdes så mange mennesker? Så lenge alle følger anbefalingene om god hygiene og avstand er smitterisikoen lav. Vi regner også smitterisikoen som lavere når man oppholder seg utendørs enn om mange personer oppholder seg i et avgrenset område innendørs, forutsatt at man unngår vedvarende nærkontakt med andre personer. 

– For å unngå trengsel på parkeringsplasser og i offentlige transportmidler, anbefaler vi å bruke bena eller sykkel når dette er mulig, sier overlege Are S. Berg i Folkehelseinstituttet.

Lek og andre aktiviteter

Hvorfor ikke benytte lekeplasser i bakgårder, i borettslag, velforeninger og det offentlige rom? Slike steder kan bli kjærkomne møteplasser og områder for adspredelse. Det er svært viktig å ivareta behovet for bevegelse og lek hos barn og unge. Friske barn kan være sammen både ute og inne, men i små grupper. Voksne bør hjelpe barna med å tilrettelegge for dette og hjelpe barna å huske på å rengjøre hendene ofte og godt. Det er spesielt viktig å rengjøre hendene både før og etter lek samt før du skal spise eller drikke noe.  

En del steder er det felles fasiliteter som for eksempel toaletter og kiosker. Her har driftsansvarlige et særskilt ansvar for å ivareta nødvendige smitteverntiltak. Dette innebærer å legge til rette for at både personer som betjener stedene og de som benytter fasilitetene kan holde nødvendig avstand og at det er mulig å vaske hender med såpe og vann. Likedan er det viktig at renholdet er forsvarlig

Besøke noen i påsken?

De fleste av oss setter pris på å besøke venner og slektninger når vi har fri og litt ekstra tid til overs. Og mange ønsker å få besøk. Da er det viktig å tenke igjennom hvor mange som samles og hvor nær vi er hverandre. Fordi vi vet at noen mennesker er mer sårbare for koronasykdom bør alle tenke over om det er besøk som er det rette. En tur i nærområdet eller et møte i en park vil gi mindre risiko for smitte enn å møtes hjemme, og kan være gode alternativer. Om ikke en visitt nå er det lureste er det allikevel viktig å holde kontakten med venner og slektninger.

– Sjelden har telefoner og tilgang til internettløsninger for kommunikasjon vært mer kjærkomment enn i disse tider vi opplever nå, sier Are S. Berg.

Kan studenter og skoleelever reise hjem i påskeferien? 

Man skal unngå unødvendige innenlandsreiser og unngå offentlig transport som ikke er nødvendig, men som justisministeren sa på en pressekonferanse; «å reise hjem til familien er ikke nødvendigvis unødvendig.» Det er en betingelse at du er frisk og reiser på en måte som gjør at du kan holde avstand. 

– Når mange ferdes ute, er det svært viktig at alle viser hensyn og følger anbefalingene som er gitt av helsemyndighetene. Da reduserer vi både egen og andres risiko for å bli smittet. Oppfordringen er derfor: vask hendene, hold avstand og unngå trengsel, men husk å hygge dere og nyte påskedagene, avslutter Stuwitz Berg.

God påske!