Hopp til hovedinnhold
FHI logo
Dette er et bilde av vasking av gulv.
Colourbox

Giftinformasjonen

Flere uhell med vaske- og desinfeksjonsmidler (arkivert)

Nyhet

|

Publisert

Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Denne siden er arkivert

I mars mottok Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet 670 henvendelser om uhell med vaske- og desinfeksjonsmidler, en tydelig økning fra samme måned i fjor.

Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert

Ta meg til forsiden

Giftinformasjonen opplever nå at mange tar kontakt fordi de har ubehag etter rengjøring med konsentrerte vaskemidler, bruk av uheldige kombinasjoner av vaskemidler og vasking over lang tid.

Ikke bland vaskemidler

Giftinformasjonen får mange spørsmål om blanding av vaskemidler med ammoniakk (salmiakk) og natriumhypokloritt (klorin).

– Denne blandingen fører til dannelse av kloramingass som er irriterende for luftveiene. Symptomene kan være ubehagelige, men går oftest gradvis over i løpet av noen timer. I sjeldne tilfeller kan det gi skade på luftveiene som krever oppfølging på sykehus. De som har gjort denne tabben, kan gjerne ringe oss for å få vurdering og veiledning, i alle fall dersom symptomene er kraftige eller vedvarende, understreker Mette Ekeland, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen, Folkehelseinstituttet (FHI). 

– Det er viktig å være oppmerksom på risikoen for uhell med disse produktene for å unngå forgiftninger som gir luftveissymptomer og unødvendig belastning av helsetjenesten, sier Mette Ekeland.

Parallelt med koronaepidemien

Samtidig med koronapandemien har Giftinformasjonen hatt en dobling av henvendelser om uhell der barn har smakt på hånddesinfeksjonsmidler. Det er ikke uventet, når så mange fler bruker slike produkter og de er mer tilgjengelige for småbarn.  

– Å smake på slike produkter gir vanligvis lette symptomer som kan observeres hjemme, så ta gjerne kontakt med Giftinformasjonen så unngår vi unødige legebesøk. Giftinformasjonen gjør en vurdering i hvert enkelt tilfelle, understreker Mette Ekeland.

I disse dager har det også kommet en del nye desinfeksjonsmidler på markedet med nye innholdsstoffer, så det er vanskelig å gi generelle råd som dekker alle produkter og situasjoner, bortsett fra at uhell med hånddesinfeksjonsmidler sjelden gir alvorlige forgiftninger.

Har man fått desinfeksjonsmidler i øynene, er det alltid viktig å skylle øynene med en gang. Ofte er noen få minutter effektiv skylling tilstrekkelig, andre ganger bør man skylle lenger. Når det gjelder salmiakk eller overflatedesinfeksjonsmidler, kan disse være etsende og kreve både langvarig skylling og oppfølging hos lege.

Døgnåpen vakttelefon

Giftinformasjonens døgnåpne vakttelefon, telefon 22 59 13 00, er åpen for både allmennheten og helsepersonell.

– Vi vurderer forgiftningsfare og gir råd om riktig behandling av akutte forgiftninger, sier Mette Ekeland.  

For råd om smittevern og renhold, se Folkehelseinstituttets anbefalinger. 

Publisert
Fant du det du lette etter?