Tilbud om koronavaksinasjon til barn og ungdom utvides
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Regjeringen har etter en anbefaling fra Folkehelseinstituttet besluttet å åpne for koronavaksine til barn i alderen 5-11 år, og andre dose til 12-15-åringer.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenFolkehelseinstituttet har i sin vurdering fremhevet at koronavaksine kan ha positiv nytte. Risiko for alvorlig sykdom i denne alderen er imidlertid liten, og behovet for vaksine for barn og unge er begrenset.
Folkehelseinstituttet mener likevel at det er riktig at det gis mulighet for vaksinering til de som ønsker det. Det pekes også på at immunitet gjennom infeksjon kan gi bred og varig beskyttelse hos barn og unge. Fra september 2021 har 12-15-åringer hatt tilbud om koronavaksinasjon. Barn i alderen 5-11 år med alvorlig grunnsykdom har hatt tilbud siden desember.
Vaksinasjonstilbudet kan utvides
Folkehelseinstituttet har etter en grundig vurdering rådet regjeringen til at vaksinasjonstilbudet kan utvides til:
- Barn og unge tilhørende årskull 2006-2009 som hittil kun har fått tilbud om én vaksinedose, kan vaksineres med andre vaksinedose dersom de og deres foresatte ønsker det.
- Barn i årskull 2016-2010, og de i årskull 2017 som har fylt 5 år, kan vaksineres dersom de foresatte ønsker det. Tilbudet er mest aktuelt for barn med kroniske sykdommer, barn i kontakt med sårbare personer, og barn som skal oppholde seg eller flytte til land med høy smitterisiko eller dårligere tilgang til helsetjenester.
Lav risiko for alvorlig sykdom
Folkehelseinstituttet peker på at risiko for alvorlig sykdom, som kan føre til sykehusinnleggelse, er lav i disse aldersgruppene. Den lave risikoen for det enkelte barn og ungdom har gjort vurderingene vanskelige.
– 12-15-åringene har allerede høy beskyttelse mot alvorlig sykdom etter første vaksinedose. Selv om det er en liten tilleggsgevinst av andre dose til disse, har vi veid dette mot risikoen for den sjeldne, men alvorlige bivirkningen myokarditt, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.
I vurderingene blir nytte (effekt av vaksinering) for den enkelte og for samfunnet vurdert i forhold til risiko for alvorlig bivirkninger. I tillegg har det blitt vurdert om det å gjennomgå infeksjon som barn kan være gunstig for immunforsvaret på lang sikt. Greve-Isdahl fremhever at immunitet gjennom infeksjon, med eller uten én dose vaksine, også kan gi bred og varig beskyttelse hos barn og unge.
– Det er ikke tvil om at vaksinene kan gi beskyttelse mot alvorlig sykdom også hos barn, men beskyttelsen mot smittespredning er dårligere, særlig med omikron. Vi har sett i norske data at gjennomgått infeksjon hos ungdom kan gi svært god beskyttelse mot ny infeksjon, og det kan derfor være en fordel for beskyttelse mot nye virusvarianter i fremtiden. Derfor har vi rådet regjeringen til at vaksinasjon av barn og andre dose til ungdom bør være den enkeltes valg, og ikke en sterk anbefaling fra myndighetene, sier Greve-Isdahl.
Samfunnsnytte vektlegges ikke like sterkt som individuell nytte
Samfunnsnytten ved vaksinasjon av barn er vurdert, men vektlegges ikke like sterkt som den individuelle nytten hos barn. Betydningen av å vaksinere hele barnebefolkningen mot korona er liten når smitten likevel spres blant vaksinerte. Vaksinasjon av barn og andre dose til 12-15 åringer kan ha effekt på smittespredningen, men med etablering av omikron er effekten kortvarig og begrenset. Greve-Isdahl understreker at denne vurderingen kan være ulik i andre land; hvert land må selv vurdere utbruddssituasjonen og risikofaktorer i sin befolkning.
– I Norge er vi i en heldig situasjon med høy vaksinasjonsdekning blant voksne, som begrenser sykehusinnleggelser selv om det er smitte blant barn og unge. I tillegg har vi tilgjengelige og likeverdige helsetjenester for alle, slik at ulik tilgang til helsehjelp ikke er en utfordring her. I andre land kan ulik tilgang til helsehjelp være et selvstendig argument for vaksinasjon av barn. Samfunnsnytten av å vaksinere en hel barnebefolkning som i liten grad blir innlagt på sykehus, er derfor begrenset i Norge, sier Greve-Isdahl.
Informasjon om organisering
Folkehelseinstituttet jobber nå med informasjon til kommunene om hvordan tilbudet kan organiseres, i tillegg til spesialtilpasset informasjonsmateriell. Barnevaksinene vil bli sendt til kommunene i slutten av januar 2022. Ungdom i alderen 12-15 år får samme vaksinedose som voksne, og vil få mulighet til vaksinering i sin kommune når dette er praktisk mulig. Interesserte kan følge med på hjemmesiden til kommunen.