Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Ut og reise etter 1. februar? Dette bør du vite om koronasertifikat»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Ut og reise etter 1. februar? Dette bør du vite om koronasertifikat

Nyhet

Ut og reise etter 1. februar? Dette bør du vite om koronasertifikat

Fra 1. februar endrer EU reglene for hva som gir et gyldig koronasertifikat. Her ser du hva du må passe på før du skal ut og reise i Europa.

Fra 1. februar endrer EU reglene for hva som gir et gyldig koronasertifikat. Her ser du hva du må passe på før du skal ut og reise i Europa.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Den viktigste beskjeden er at alle som skal ut og reise selv må sjekke reglene for landet de skal reise inn i, inkludert regler for koronasertifikat. Reglene kan være ulike for landene en reiser til.

Sjekk reglene i landet du skal reise inn til

Innreiseregler for hvert enkelt land finner du på nettstedet eller appen Reopen EU. Merk at informasjonen om landene her ikke alltid er oppdatert, men lenkene som er tilgjengelig om det enkelte lands regler gir god informasjon. Vi anbefaler også å bruke Reiseklar-appen til Utenriksdepartementet.

Finn frem koronasertifikatet på Helsenorge eller Helsenorge-appen

Koronasertifikatet finner du enkelt på www.helsenorge.no/koronasertifikat. Det er også enkelt å laste ned Helsenorge-appen, og hente frem koronasertifikatet der.

Har det gått mer enn 270 dager siden du ble grunnvaksinert?

Frem til 31. januar er det tilstrekkelig å være grunnvaksinert med for eksempel to vaksinedoser for at koronasertifikatet skulle aksepteres ved kontroll uansett hvor lang tid som hadde gått siden siste vaksinasjon.

EU har besluttet at du fra 1. februar må ha registrert at du har tatt oppfriskningsdose hvis det er gått mer enn 270 dager siden du ble grunnvaksinert.

Derfor, har det gått mer enn 270 dager siden du fikk siste dose i grunnvaksinasjonen din, må du ved reise til enkelte land dokumentere oppfriskningsdose i koronasertifikatet ditt. Med mindre du nylig har hatt covid-19, da gjelder følende regler:

Hvis du har gjennomgått covid-19 siste 180 dager, slipper du dokumentere oppfriskningsdose

Har du gjennomgått covid-19 etter grunnvaksinasjon vil koronasertifikatet være gyldig i de fleste land i 180 dager (rundt et halvt år).

Slik finner du ut om koronasertifikatet ditt er gyldig

Koronasertifikatet ditt er gyldig hvis det står følgende:

  • For dere som har tatt 3 vaksinedoser, skal det stå “3 av 3” under siste dose på koronasertifikatet.
  • For dere som har tatt en en-dose-vaksine, skal det stå “2 av 1” etter oppfriskningsdosen.
  • For dere som har tatt 4 vaksinedoser, to doser, en ekstra dose, og så en oppfriskningsdose, vil det stå “4 av 4".
  • For dere som har registrert gjennomgått sykdom, kan det være flere varianter av hvordan vaksinedoser vises. Dette er litt komplisert, men du kan lese mer på Visning av vaksine i koronasertifikatet.

Hva med barn?

Det er ulike regler i de ulike landene om det er krav for koronasertifikat for barn eller ikke. Det er pågående prosesser omkring for eksempel barns mulighet til å få koronasertifikat basert på vaksine, om de skal være omfattet av det generelle kravet om boosterdose dersom det er gått mer enn 270 dager fra siste dose i grunnvaksinasjonen.