Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «SARS-CoV-2 positive prøver fra personer reisende fra Storbritannia skal innsendes til referanselaboratoriet ved FHI»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • SARS-CoV-2 positive prøver fra personer reisende fra Storbritannia skal innsendes til referanselaboratoriet ved FHI

Melding

SARS-CoV-2 positive prøver fra personer reisende fra Storbritannia skal innsendes til referanselaboratoriet ved FHI


Denne meldingen er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Storbritannia varsler om økt smitte med koronavirus og har identifisert en variant av viruset med høyere smittsomhet. Viruset har mange endringer og spesielt i det viktige spike-proteinet. Videre virologiske analyser er i gang for å kunne gi bedre svar på i hvilken grad disse endringene påvirker virusets egenskaper.

Folkehelseinstituttet har publisert informasjon om dette 20. des. 2020, se Ny variant av koronavirus oppdaget i Storbritannia

Ingen av de rundt 1200 virus som referanselaboratoriet så langt har analysert med helgenom sekvensering ligner denne nye varianten. Vi ønsker imidlertid å fange opp denne varianten om den skulle komme til Norge. Vi har gitt informasjon til kommunene i Norge om å være særlig oppmerksomme på reisende fra Storbritannia som testes for korona virus og at det gis beskjed til teststasjoner, legevakter og fastleger.

Vi er klar over at det ofte er lite informasjon som følger med prøver inn til dere for analyse. Men vi ber om at i de tilfeller der informasjon om Storbritannia følger med en prøve som blir positiv for SARS-CoV-2, eller kommunelegen gir beskjed etter mottatt positivt prøvesvar, videresendes straks til referanselaboratoriet ved FHI. Har dere allerede testpositive hvor det er link til Storbritannia de siste 14 dager så send også disse prøvene til oss.

Vi er også kjent med at analysemetoder som bruker spike proteinet for påvisning ikke vil fungere optimalt for den nye varianten. Det frarådes generelt å bruke slike metoder da det av naturlige årsaker er en del endringer i spike-proteinet.

Vi minner også om at ukentlig innsending av SARS-CoV-2 positive prøver til referanselaboratoriet for overvåking er viktig. Minimum 5 positive prøver i uken i tillegg til et utvalg av prøver fra utbrudd eller andre alvorlige/interessante tilfeller.