Sykdomsbyrde-tall oppdatert frem til 2017
Artikkel
|Publisert
Tallene er tilgjengelig fra det internasjonale sykdomsbyrdeprosjektet Global Burden of Disease Study 2107 (GBD 2017).
Tilgjengelig i Lancet
GBD 2017-oppdateringen, med nye tall fra 1990 til 2016, gir en detaljert oversikt over hvilke sykdommer og skader vi dør av og hvilke vi lever med, og som gir helsetap i ulik grad. I tillegg beregner GBD-prosjektet dødelighet og sykelighet fra viktige risikofaktorer. Nye tall med resultater for 195 land og territorier er nå tilgjengelige i en samlepublikasjon i tidsskriftet the Lancet.
Senter for sykdomsbyrde ved Folkehelseinstituttet samarbeider tett med det internasjonale prosjektet som koordineres fra Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) ved Universitetet i Washington i Seattle. Senteret bidrar med data og evaluerer norske datakilder og resultater.
Oppsummering av norske resultater på gang
– Den totale sykdomsbyrden i et land er en kombinasjon av hvor mange som rammes av forskjellige sykdommer, hvor alvorlig sykdommene er for dem som rammes og om de fører til at vi dør for tidlig, sier professor Simon Øverland, som leder Senter for sykdomsbyrde ved Folkehelseinstituttet.
Øverland og andre medarbeidere er medforfatter på Lancet-artiklene. Senteret jobber nå med å oppsummere de nye norske resultatene fra GBD 2017 og vil presentere disse i en egen rapport senere.
GBDs interaktive grafer, kart og verktøy er tilgjengelig på norsk via nettsidene til IHME.