Hva er migrasjonshelse?
Artikkel
|Oppdatert
Migrasjonshelse er et fagfelt som omfatter utdanning, forskning og praksis. Fagfeltet handler om hvordan migrasjon kan påvirke helse og tilgang til og bruk av helsetjenester.
Fagfeltet migrasjonshelse favner bredt. Sentralt er kunnskap om hvordan migrasjonsprosesser og migrantbakgrunn kan påvirke helsetilstand, forekomst av sykdom, og tilgang til og kvalitet på helsetjenester. Forholdet mellom migrasjon og helse er komplekst, og derfor er fagfeltet tverrfaglig med utøvere og aktører fra en rekke helse- og samfunnsfagdisipliner, institusjoner og organisasjoner.
Migrasjonsbakgrunn omtales som en helsedeterminant på grunn hvordan årsak til migrasjon, migrasjonsprosess og mottakelse og levekår i et nytt land kan påvirke både helse og livskvalitet til migranter og deres familier.
Fagfeltet har fått stadig større betydning i Norge som følge av en økende andel av befolkningen med innvandrerbakgrunn. Covid-19 pandemien synliggjorde at migrasjonshelsekompetanse er avgjørende for å kommunisere med og levere gode og likeverdige tjenester til hele befolkningen (NOU 2022: 5 Myndighetenes håndtering av koronapandemien – del 2).
Migrasjonshelse på FHI
På Folkehelseinstituttet forvaltes fagfeltet i stor grad i fagmiljøet for migrasjonshelse som er organisert i området for Helsetjenester. Fagmiljøet utfører registeranalyser, spørreundersøkelser, kvalitativ forskning, samt rådgivning og formidlingsaktiviteter. Det gjøres også forskning på feltet ved andre deler av instituttet.
Migrasjonshelse og betydning for folkehelsearbeid
Fagfeltet er viktig for utforming av og utøvelse av helsetjenester, sykdomsforebyggende og helsefremmende arbeid. Kunnskap om migrasjon og helse er avgjørende for at samfunnet klarer å fremme gode helse og ivareta pasientsikkerhet for hele befolkningen. Forskningen og kunnskapsproduksjonen har også relevans for andre sektorer som for eksempel arbeidsliv, integrering, skole med mer.
Sentrale spørsmål i fagfeltet migrasjonshelse
- Hva skjer med helsen til personer som flytter fra et land til et annet?
- Hvordan påvirker migrasjonsprosesser helsetilstand og forekomst av sykdom?
- Hva skjer i møte mellom personer med innvandrerbakgrunn og helsetjenestene?
- Hvordan er tilgang til og kvalitet på helsetjenester for innvandrere og deres etterkommere?
- Hvordan sikre gode og likeverdige helsetjenester for innvandrere og deres etterkommere?
- Hva er årsakene til forskjeller i helse og sykdomsforekomst mellom ulike innvandrergrupper?
- Hvordan sikre god helse for flyktninger?
- Hvordan tilpasse helsetjenester til innvandrere og deres etterkommere?
- Hvordan bygge opp kompetanse i helsetjenestene?
- Hva og hvordan bør det undervises om migrasjonshelse?
Sentrale fagdisipliner og -områder i migrasjonshelsefeltet
- Folkehelse
- Epidemiologi
- Medisin
- Psykologi
- Sosiologi
- Sosialantropologi
- Sykepleie
- Kommunikasjon
- Helsekompetanse
- Etikk
- Språkvitenskap
Beslektede fagfelt
- Sosiale ulikheter i helse
- Global helse
- Smittevern
- Folkehelse
- Helsekommunikasjon
- Likeverdige helsetjenester
- Diskriminering
- Urbefolkningshelse
- Samfunnsmedisin
Historikk
Fagfeltet har sin opprinnelse i interesse for medisinske forhold i andre land. Faghistorisk kan vi noe forenklet trekke en linje fra tropemedisin til internasjonal helse og migrasjonshelse. Et annet utviklingsspor frem mot migrasjonshelse er behovet for bedre folkehelsedata i multietniske land med tidlig høy innvandring, som USA og Storbritannia.