Meslinger (MeV)
Oppdatert
Folkehelseinstituttet har nasjonal referansefunksjon og er nasjonalt WHO referanselaboratorium for meslinger.
Referansefunksjon
Nasjonal referansefunksjon og nasjonal WHO referanselaboratorium for meslinger (MeV) er lagt til FHI for å bidra til nasjonal overvåking av vaksinasjonsprogrammet. Meslinger er nominativt meldepliktig til MSIS i gruppe A i følge meldingskriterier for sykdommer i MSIS som ledd i nasjonal (og internasjonal) overvåkning. Meslinger er i smittevernsloven definert som en allmennfarlig sykdom.
Alle prøver der det har blitt påvist anti-meslingevirus IgM-antistoffer ved andre laboratorier i landet skal sendes til FHI for verifisering. Som nasjonalt WHO-laboratorium skal avdelingen utføre referanseundersøkelse på alle sera som er funnet IgM-positive. I tillegg utføres primærdiagnostikk ved mistanke om meslingeinfeksjon, og det mottas både serum og munnsekret til serologisk og genteknologisk analyse. Begge prøver bør sendes til referanselaboratoriet for sammenlignende undersøkelse samlet.
WHO har som mål å eliminere meslinger i Europaregionen, og Norge har forpliktet seg til å verifisere eliminering av meslinger i Norge. Genetisk karakterisering av MeV er viktig for verifiseringen. Genetisk karakterisering av viruset er også viktig ved utbrudd.
Alle mistenkte tilfeller bør få tatt serumprøve samt prøve fra munnsekret eller spytt så snart som mulig etter symptomdebut. Sjansen for å påvise MeV er størst i første sykdomsuke. Etter dette kan infeksjon diagnostiseres ved påvisning av spesifikke antistoffer i serum. Meslingevirusnukleinsyre kan påvises i munnsekret, spytt, urin, EDTA-blod, halsprøve, nasopharyngealaspirat og spinalvæske.
Følgende analyser kan utføres
- Påvisning av IgM i serum med Euroimmun Anti-Measles ELISA Virus IgM
- Påvisning av IgG i serum med Euroimmun Anti-Measles ELISA Virus IgG
- Påvisning av MeV-RNA i munnsekret, EDTA blod og urin ved RT-PCR (in house). Prøven bør helst tas innen 7 dager fra sykdomsdebut.
- Genotyping ved sekvensering