Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Transperineal biopsitakning - prosedyre ved mistanke om prostatakreft - Prosjektplan for fullstendig metodevurdering»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Transperineal biopsitakning - prosedyre ved mistanke om prostatakreft - Prosjektplan for fullstendig metodevurdering

Prosjekt

Transperineal biopsitakning - prosedyre ved mistanke om prostatakreft - Prosjektplan for fullstendig metodevurdering - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag å utarbeide en fullstendig metodevurdering om transperineal biopsitakning sammenliknet med transrektal biopsitakning ved mistanke om prostatakreft.


Sammendrag

Transrektal prostatabiopsitakning har tradisjonelt blitt benyttet ved mistanke om prostatakreft. Ved transrektal biopsi stikkes biopsinålen gjennom rektumveggen for å ta vevsprøver av prostata. Metoden medfører infeksjonsrisiko, og antibiotika gis derfor forebyggende. På grunn av faren for infeksjoner og at det i de senere år er vist økt forekomst av sepsis og antibiotikaresistens, har man i større omfang tatt i bruk transperineal biopsi. Ved transperineal inngang stikkes biopsinålen gjennom perineum istedenfor gjennom rektumveggen, og det er antatt at prosedyren medfører mindre risiko for infeksjoner.

 

Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag å utarbeide en fullstendig metodevurdering om transperineal biopsitakning sammenliknet med transrektal biopsitakning ved mistanke om prostatakreft. Metodevurderingen vil inneholde en systematisk oversikt om prostatabiopsier tatt transperinealt sammenliknet med transrektalt samt en vurdering av diagnostisk treffsikkerhet avhengig av hvilken metode som brukes. Metodevurderingen vil også inneholde en helseøkonomisk analyse.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Liv Giske, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Tonje Lehne Refsdal, Folkehelseinstituttet
Signe Louise Forsetlund, Folkehelseinstituttet
Hilde Risstad, Folkehelseinstituttet
Anna Karina Stoinska-Schneider, Folkehelseinstituttet

Start

25.03.2021

Slutt

25.03.2022

Status

Pågående

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Prosjektbeskrivelse

Prosjektplan Transperineal.pdf

Prosjektleder

Liv Giske