Få varsel ved oppdateringer av «Transperineal biopsitakning - prosedyre ved mistanke om prostatakreft - Prosjektplan for fullstendig metodevurdering»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Transperineal biopsitakning - prosedyre ved mistanke om prostatakreft - Prosjektplan for fullstendig metodevurdering
Prosjekt
Transperineal biopsitakning - prosedyre ved mistanke om prostatakreft - Prosjektplan for fullstendig metodevurdering - prosjektbeskrivelse
Publisert Oppdatert
Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag å utarbeide en fullstendig metodevurdering om transperineal biopsitakning sammenliknet med transrektal biopsitakning ved mistanke om prostatakreft.
Sammendrag
Transrektal prostatabiopsitakning har tradisjonelt blitt benyttet ved mistanke om prostatakreft. Ved transrektal biopsi stikkes biopsinålen gjennom rektumveggen for å ta vevsprøver av prostata. Metoden medfører infeksjonsrisiko, og antibiotika gis derfor forebyggende. På grunn av faren for infeksjoner og at det i de senere år er vist økt forekomst av sepsis og antibiotikaresistens, har man i større omfang tatt i bruk transperineal biopsi. Ved transperineal inngang stikkes biopsinålen gjennom perineum istedenfor gjennom rektumveggen, og det er antatt at prosedyren medfører mindre risiko for infeksjoner.
Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag å utarbeide en fullstendig metodevurdering om transperineal biopsitakning sammenliknet med transrektal biopsitakning ved mistanke om prostatakreft. Metodevurderingen vil inneholde en systematisk oversikt om prostatabiopsier tatt transperinealt sammenliknet med transrektalt samt en vurdering av diagnostisk treffsikkerhet avhengig av hvilken metode som brukes. Metodevurderingen vil også inneholde en helseøkonomisk analyse.
Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer
Prosjektdeltakere
Prosjektleder
Liv Giske, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Tonje Lehne Refsdal, Folkehelseinstituttet
Signe Louise Forsetlund, Folkehelseinstituttet
Hilde Risstad, Folkehelseinstituttet
Anna Karina Stoinska-Schneider, Folkehelseinstituttet