Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Salt og jod i urin i Tromsøundersøkelsen»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Salt og jod i urin i Tromsøundersøkelsen

Prosjekt

Salt og jod i urin i Tromsøundersøkelsen - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Som et delprosjekt til Tromsø 7 ble 24 timers urininnsamling gjennomført på et utvalg av ca. 500 voksne personer. Prøvene analyseres for natrium, kalium, kreatinin og jod.


Sammendrag

Høyt inntak av salt øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer. Vi trenger bedre kunnskap om inntaket av salt (natrium) i befolkningen. Måling av natriuminntaket i kostholdsundersøkelser er en svært unøyaktig metode. Måling av utskillelsen av natrium i døgnurin er en internasjonalt anbefalt metode for å få et mål på inntaket av natrium. WHO anbefaler at man i tillegg analyserer konsentrasjonen av kalium, jod og kreatinin i urinen. Som et delprosjekt til Tromsø 7 (konf. tidligere REK godkjenning), ble 24 timers urininnsamling gjennomført på et utvalg av ca. 500 voksne personer. Det ble også samlet inn ‘spot’ urinprøver. Prøvene analyseres for natrium, kalium, kreatinin og jod. Vi vil nå utnytte disse dataene for å estimere inntaket av salt og jod. Vi ønsker også å ha muligheten til å undersøke sammenhengene mellom saltutskillelsen (og enkeltkomponentene målt i urinprøvene) og relevante variable registrert i Tromsø 7

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Haakon Eduard Meyer, Folkehelseinstituttet

Start

11.09.2016

Slutt

31.12.2023

Status

Pågående

Godkjenninger

Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Prosjektleder

Haakon Eduard Meyer