Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «NON-PROTECTED. The impact of perfluorinated toxicants and the gut microbiome on vaccine responses in children (Forskerprosjekt - FRIMEDBIO).»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • NON-PROTECTED. The impact of perfluorinated toxicants and the gut microbiome on vaccine responses in children (Forskerprosjekt - FRIMEDBIO).

Prosjekt

NON-PROTECTED. The impact of perfluorinated toxicants and the gut microbiome on vaccine responses in children (Forskerprosjekt - FRIMEDBIO). - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Prosjektet skal undersøke om PFAS er av betydning for vaksine responsen også ved lavere nivåer, og undersøke tarmfloraens rolle for vaksineresponser.


Sammendrag

Vaksinasjonsprogrammet er en av medisinens største suksesser, men dens effekt kan nå være truet pga miljøgifters negativ påvirkning på immunforsvaret. En studie fra Færøyene viser at eksponering for miljøgiftene perfluoralkyl- og polyfluoroalkyl-substansene (PFAS), stoffer som finnes i gortex, teflon, vannavstøtende papir med mer, var relatert til responsen på vaksiner. Barn som ble eksponert for de høyeste stoffene hadde en viss risiko for så dårlig respons på tetanus og difteri vaksinene at vaksinene ikke ville gi full god beskyttelse. Andre faktorer ved moderne livsstil, som keisersnitt og antibiotika, er også av bekymring da det forandrer sammensetningen av tarmfloraen og reduserer diversiteten. Ett tidlig møte med visse bakterier regnes som avgjørende for et velfungerende immunforsvar. I tillegg, har vi en tidligere studie vist at eksponering for PFAS påvirker  tarmfloraen hos spedbarn.

Hovedformålet med dette forskningsprosjektet er å undersøke om PFAS er av betydning for vaksine responsen i barndom også ved de mye lavere nivåene vi finner i Norge. Vi vil også studere sammenhengen mellom miljøgifter og allergisk sensibilisering. I tillegg, vil vi undersøke om skjoldbruskhormoner er involvert mekanistisk.

Vi skal bruke fødselskohortene, Den norske morsmelkstudien (HUMIS), NoMIC og to sub-kohorter av Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa): Miljøbiobanken og HELIX. I dette prosjektet vil vi måle barnas antistoffnivåer for komponenter av DTP (difteri, tetanus og pertussis) og MMR (meslinger, mysk og rubella) vaksine. Vi vil også måle allergisk sensibilisering hos barn og inkorporere data på nyfødte skjoldbruskhormonnivåer fra det nasjonale nyfødt screeningprogrammet.

Når vi kombinere data fra disse unike kohorter får vi god styrke til å undersøke om PFAS har  immunotoksiske effekter i den norske befolkningen. Vi vil også få kunnskap om andre faktorer av betydning for vaksinerespons, og få innsikt i forhold som bidrar til dagens PFAS-eksponering hos barn og ungdom i Norge. Videre vil dette prosjektet gi vitenskapelig forståelse av rollen til tarmfloraen i immunfunksjon hos barn.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Nina Louise Torcelino-Iszatt, Avdeling for miljø og helse, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Merete Åse Eggesbø, Folkehelseinstituttet
Audun Aase, Folkehelseinstituttet
Johanna Eva Bodin, Folkehelseinstituttet
Berit Brunstad Granum, Folkehelseinstituttet
Line Småstuen Haug, Folkehelseinstituttet
Hein Stigum, Folkehelseinstituttet
Cathrine Thomsen, Folkehelseinstituttet
Gro Tunheim, Folkehelseinstituttet

Start

01.03.2018

Slutt

28.02.2022

Status

Pågående

Finansiering

NFR

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet