Få varsel ved oppdateringer av «Mødres kosthold i svangerskapet og autismespekterforstyrrelser hos barn: et sosialt perspektiv»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Mødres kosthold i svangerskapet og autismespekterforstyrrelser hos barn: et sosialt perspektiv
Prosjekt
Mødres kosthold i svangerskapet og autismespekterforstyrrelser hos barn: et sosialt perspektiv - prosjektbeskrivelse
Publisert Oppdatert
Formålet med dette prosjektet er å undersøke om kostholdskvalitet hos mødrene er assosiert med forekomst av autismespekterforstyrrelser og hvordan eventuelle assosiasjoner varierer med sosioøkonomisk status.
Sammendrag
Autisme er en utviklingsforstyrrelse med omfattende og livslange konsekvenser for enkeltindivider, familier og samfunnet. Selv om forekomsten er relativt sjelden har antall barn som får autisme diagnoser økt de senere årene, blant grunnet blant annet ny kunnskap om symptomer. Forskning har vist at genetikk er en viktig årsaksfaktor, men fortsatt gjenstår mange spørsmål, spesielt knyttet til livsstil og ernæring. Den norske mor og barn-undersøkelsen har gitt viktig kunnskap om at folsyretilskudd før svangerskapet reduserer risikoen for autisme. Formålet med dette prosjektet er å undersøke om kostholdskvalitet hos mødrene er assosiert med forekomst av autismespekterforstyrrelser og hvordan eventuelle assosiasjoner varierer med sosioøkonomisk status. Betydningen av amming og ernæring i første leveår vil også undersøkes. Søskenanalyser og sammenligning av resultater i MoBa og ALSPAC vil kunne bidra med ny kunnskap på feltet. Ny kunnskap kan gi muligheter til bedre forebygging.
Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer
Prosjektdeltakere
Prosjektleder
Anne Lise Brantsæter, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Alexandra Karoline Saasen Havdahl, University of Bristol
Alastar Leyland, University of Glasgow
Catrine Friel, University of Glasgow
Ruth Dundas, University of Glasgow
Jana Anderson, University of Glasgow