Kjønnshormoner i svangerskapet og barns risiko for autisme
Prosjekt
|Sist endret
Formålet med prosjektet er å studere å studere sammenhenger mellom mors nivåer av kjønnshormoner i blodet i svangerskapet og barns utvikling, både hos barn med og uten autisme.
Sammendrag
Ny prosjekttittel: Kjønnshormoner i svangerskapet og barns utvikling
Kjønnshormoner under svangerskapet kan ha betydelig påvirkning på hjerneutvikling, atferd og helse, men dette er det begrenset kunnskap om. Autisme kan manifestere seg forskjellig hos barn født som jenter sammenlignet med gutter, og lite kunnskap om manifestasjoner hos jenter kan bidra til at mange blir oppdaget sent i livet. Forståelse av hormonelle bidrag kan gi bedre kunnskap om hvordan tegn på autisme kommer til uttrykk hos gutter og jenter, og dermed bidra til tidligere oppdagelse og tilpasset støtte og tilrettelegging.
En stor del av funksjonshindringene som oppleves av personer på autismespekteret skyldes samtidige psykiske helsetilstander, slik som angst og depresjon. Forståelse av hvordan hormonelle påvirkninger spiller en rolle i utvikling av slike tilleggstilstander kan være viktig for oppdagelse og behandling av disse.
I dette prosjektet er planen derfor å studere sammenhenger mellom mors nivåer av kjønnshormoner i blodet i svangerskapet og barns utvikling, både hos barn med og uten autisme. Prosjektet vil bruke data og biologisk materiale fra Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa). Det skal også brukes data om autisme fra The Autism Birth Cohort Study (ABC-studien), delstudien av autisme i MoBa.
Ingen analyser er påbegynt i prosjektet fordi vi først har fokus på å innhente synspunkter og innspill til problemstillinger og planer for analyser fra brukerutvalg. Brukerutvalget inkluderer nevrodivergente forskere og erfaringskonsulenter fra Autismeforeningen. Vi lærer også fra fokusgrupper og intervjuer med autistiske erfaringskonsulenter gjennomført ved Autism Research Centre ved Cambridge University.
Prosjektleder
Gro Dehli Andersen, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Alexandra Havdahl, Folkehelseinstituttet
Simon Baron-Cohen, University of Cambridge
Alexandros Tsompanidis, University of Cambridge
Carrie Allison, University of Cambridge
Om prosjektet
Start
01.10.2020
Slutt
30.06.2027
Status
Pågående
Godkjenninger
Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet