Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Kjønnshormoner i svangerskapet og barns risiko for autisme»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Kjønnshormoner i svangerskapet og barns risiko for autisme

Prosjekt

Kjønnshormoner i svangerskapet og barns risiko for autisme - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Formålet med prosjektet er å studere sammenhengen mellom mors nivåer av kjønnshormoner i blodet i svangerskapet og barns risiko for å utvikle autisme.


Sammendrag

Formålet med prosjektet er å studere sammenhengen mellom mors nivåer av kjønnshormoner i blodet i svangerskapet og barns risiko for å utvikle autisme. Prosjektet skal bruke data og biologisk materiale fra Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa). Det skal også brukes data om autismediagnoser fra The Autism Birth Cohort Study (ABC-studien), delstudien av autisme i MoBa. Betydningen av kjønnshormoner er interessant å studere fordi gutter og jenter har så ulik risiko for å få autisme. Risikoen er 3-4 ganger høyere hos gutter enn hos jenter. En hypotese er at autisme representerer en "ekstremvariant av den mannlige hjernen", og at kjønnshormoner bidrar til dette. Et annet holdepunkt for sammenheng mellom kjønnshormoner og autisme er at kvinner med polycystisk ovariesyndrom (PCOS) har økt sannsynlighet for å få barn med autisme. Kvinner med PCOS har høyere gjennomsnittsnivåer av testosteron i blodet sammenlignet med andre kvinner. Forskergruppen ved Autism Research Centre i Cambridge, som er samarbeidspartner i prosjektet, har tidligere gjort analyser av kjønnshormoner i fostervann. De har funnet positive assosiasjoner mellom nivåer av mannlige kjønnshormoner (androgener) i fostervann og senere utvikling av autistiske trekk hos barn. Dette ble tolket som at eksponering for androgener i svangerskapet var en mulig risikofaktor for autisme. Samtidig har forskerne funnet svake positive assosiasjoner mellom nivåer av kvinnelige kjønnshormoner (østrogener) og risiko for at barn får autismediagnose. Det kan derfor hende at risikoen er knyttet til økt produksjon av kjønnshormoner generelt, og ikke bare til androgener. Vi vet ikke om forskjellene i kjønnshormoner i fostervann (mellom barn som får autisme og barn som ikke får autisme) skyldes forhold ved fosteret eller forhold ved mor. For å få vite mer om dette må vi måle nivåer av kjønnshormoner i mors blod under svangerskapet. Det er derfor vi vil gjennomføre dette prosjektet.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Alexandra Karoline Saasen Havdahl, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Alexandra Karoline Saasen Havdahl, Folkehelseinstituttet
Camilla Stoltenberg, Folkehelseinstituttet
Ted Reichborn-Kjennerud, Folkehelseinstituttet
Simon Baron-Cohen, University of Cambridge
Alexandros Tsompanidis, University of Cambridge
Carrie Allison, University of Cambridge

Start

01.10.2020

Slutt

31.12.2025

Status

Pågående

Godkjenninger

Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere ved FHI

Camilla Stoltenberg