Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Import-tilfeller av zikavirus-sykdom i Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Import-tilfeller av zikavirus-sykdom i Norge

Prosjekt

Import-tilfeller av zikavirus-sykdom i Norge - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Zikavirus-infeksjon er en myggbåren sykdom som ofte er uten symptomer, men som kan gi fosterskader hvis mor blir smittet under graviditeten. Sykdommen forekommer ikke naturlig i Norge, men importeres til landet med reisende som har besøkt land hvor viruset (og myggen som er vert for viruset) er mer utbredt.


Sammendrag

Zikavirus-infeksjon er en myggbåren sykdom som ofte er uten symptomer, men som kan gi fosterskader hvis mor blir smittet under graviditeten. Sykdommen forekommer ikke naturlig i Norge, men importeres til landet med reisende som har besøkt land hvor viruset (og myggen som er vert for viruset) er mer utbredt. Denne studien vil forsøke å kartlegge omfanget av importerte tilfeller av zikavirus-infeksjon. Ettersom zikasmitte ikke alltid gir symptomer, vil man gjennomføre en screening av personer som skal på reise til et område hvor sykdommen er utbredt, og følge dem når de kommer tilbake. Personer som blir syke etter at de har vært på reise til et område med zikavirus-smitte, vil også bli undersøkt. Målet for studien er å lære mer om zikaviruset, hvordan zikavirusinfeksjon vanligvis ter seg, og hvordan immunforsvaret reagerer. Dette er kunnskap vi håper kan bidra i utviklingen av nye vaksiner og behandlingsformer mot zikavirus.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Carolyn Clark, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Carolyn Esther Clark, Folkehelseinstituttet
Arne Gunnar Hasle, Reiseklinikken
Mogens Jensenius, Oslo universitetssykehus HF

Start

13.06.2016

Slutt

30.06.2026

Status

Pågående

Godkjenninger

Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet