Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Beskrivelse av og prediktorer for serum-konsentrasjoner av poly- og perfluoralkylstoffer (PFAS) i gravide kvinner i den franske SEPAGES-kohorten»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Beskrivelse av og prediktorer for serum-konsentrasjoner av poly- og perfluoralkylstoffer (PFAS) i gravide kvinner i den franske SEPAGES-kohorten

Prosjekt

Beskrivelse av og prediktorer for serum-konsentrasjoner av poly- og perfluoralkylstoffer (PFAS) i gravide kvinner i den franske SEPAGES-kohorten - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

I dette prosjektet skal vi utføre en deskriptiv analyse av eksponering for PFAS i serum fra gravide kvinner i den franske kohorten SEPAGES, ved å bruke PFAS-konsentrasjonene allerede målt av Folkehelseinstituttet.


Sammendrag

Eksponering for miljøforurensinger på sårbare tidspunkter i livet, spesielt under graviditet, kan påvirke fosteret og gi sykdommer senere i livet. Poly- og perfluoralkylstoffer (PFAS) utgjør en stor gruppe persistente menneskeskapte kjemikalier som har blitt brukt i industrielle prosesser og kommersielle produkter de siste 60 årene. En rekke PFAS-forbindelser har blitt funnet i blodprøver fra norske gravide kvinner. I dette prosjektet skal vi utføre en deskriptiv analyse av eksponering for PFAS i serum fra gravide kvinner i den franske kohorten SEPAGES, ved å bruke PFAS-konsentrasjonene allerede målt av Folkehelseinstituttet. Vi skal gjøre sammenligninger med eksponeringsnivåer i andre kohorter, undersøke korrelasjoner mellom ulike PFAS-forbindelser og kartlegge prediktorer for PFAS-eksponering.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Inger-Lise Karin Steffensen, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Anne Lise Brantsæter, Folkehelseinstituttet
Remy Slama, Institut National de la Santé et de la recherche médicale
Valérie Siroux, Institut National de la Santé et de la recherche médicale
Claire Philippat, Institut National de la Santé et de la recherche médicale
Line Småstuen Haug, Folkehelseinstituttet

Start

01.10.2021

Slutt

31.12.2023

Status

Pågående

Godkjenninger

Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere ved FHI

Anne Lise Brantsæter

Line Småstuen Haug