Barn og unges medvirkning i barnevernet
Prosjekt
|Oppdatert
Folkehelseinstituttet (FHI) har fått i oppdrag å identifisere utfordringer ved barn og unges medvirkning, samt på bakgrunn av dette å formulere spørsmål skal belyses i en fremtidig retningslinje.
Sammendrag
Barn og unge har rett til å medvirke i sin kontakt med barnevernet. Dette er forankret i Lov om barnevern, FNs Barnekonvensjon og Grunnloven. Barnevernet har ansvar for at retten til medvirkning blir ivaretatt når barnet er i kontakt med eller har tiltak fra barnevernet. Rettigheten ivaretas imidlertid i ulik grad, og barnevernet sikrer ikke alltid reell medvirkning fra barn og unge. Dette viser både forskning og offentlige tilsyn.
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) skal utvikle en ny nasjonal retningslinje som retter seg direkte mot barn og unges medvirkning i barnevernet. Retningslinjen skal være gjeldende uavhengig av type sak, fase og tiltak, og uavhengig av hvor lenge barnet har vært i kontakt med barnevernet.
Folkehelseinstituttet (FHI) har fått i oppdrag å identifisere utfordringer ved barn og unges medvirkning, samt på bakgrunn av dette å formulere spørsmål skal belyses i en fremtidig retningslinje.
FHI vil gjennomføre samtaler og intervjuer med ulike interessegrupper for slik å identifisere sentrale utfordringer. Vi skal i tillegg gå gjennom relevant og oppdatert forskning om barn og unges medvirkning i barnevernet, med vekt på norsk og nordisk forskning, for å identifisere utfordringer.
Det samlede utfordringsbildet og forslag til spørsmål vil leveres Bufdir i form av en rapport.
Prosjektleder
Heid Nøkleby, Avdeling for vurdering av tiltak, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Lars Jørun Langøien, Avdeling for vurdering av tiltak, Folkehelseinstituttet
Trine Bjerke Johansen, Avdeling for vurdering av tiltak, Folkehelseinstituttet
Hans Bugge Bergsund, Avdeling for vurdering av tiltak, Folkehelseinstituttet
Start
20.03.2023
Slutt
01.05.2024
Status
Pågående
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet