Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Analyse av minisatellimutasjoner og epigenetiske endringer i triader fra MoBa - Fokus på fars bidrag til genetiske og epigenetiske endringer hos barnet»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Analyse av minisatellimutasjoner og epigenetiske endringer i triader fra MoBa - Fokus på fars bidrag til genetiske og epigenetiske endringer hos barnet

Prosjekt

Analyse av minisatellimutasjoner og epigenetiske endringer i triader fra MoBa - Fokus på fars bidrag til genetiske og epigenetiske endringer hos barnet - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Det overordnede målet med studie er å beskytte det nyfødte barnet mot helseproblemer forårsaket av fars livsstil. Vår ambisjon er å identifisere de paternelle faktorene som er viktigst for barnets helse, og dermed forhindre og forebygge helserisiko for den neste generasjon.


Sammendrag

Det overordnede målet med studie er å beskytte det nyfødte barnet mot helseproblemer forårsaket av fars livsstil. Genetiske og epigenetiske konsekvenser for paternell miljøeksponering skal analyseres ved hjelp av avanserte genetiske og epigenetiske metoder. Vi har tidligere utført et lignende studie på minisatellittmutasjoner som ble utført på en liten kohort, BraMiljø, der de oppsiktsvekkende resultatene nylig ble publiserte i FASEB J. (J.O. Linschooten et al., FASEB J., 2013). Denne søknaden omfatter nye og flere triader (400 mor, far og barn) fra Mor og barn-kohorten (MoBa) og som inkluderer flere og mer omfattende analyser for å verifisere og undersøke grundigere de nylig publiserte funnene. Vi ønsker å bekrefte at mutasjonene fra far som er forårsaket av fars røyking, alder eller livsstil blir overført til barnet. Vår ambisjon er å identifisere de paternelle faktorene som er viktigst for barnets helse, og dermed forhindre og forebygge helserisiko for den neste generasjon.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Kristine Bjerve Gützkow, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Kristine Bjerve Gützkow, Smittevern, Folkehelseinstituttet
Roger W.L. Godschalk, Universiteit Maastricht
Andrew Schoenrock, Health Canada
Andrea Rowan-Carroll, Health Canada
Francesco Marchetti, Health Canada
Carole Yauk, Health Canada
Gunnar Brunborg, Folkehelseinstituttet
Nur Duale, Smittevern, Folkehelseinstituttet
Ann-Karin Hardie Olsen, Smittevern, Folkehelseinstituttet

Start

10.10.2013

Slutt

01.01.2025

Status

Pågående

Godkjenninger

Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Prosjektleder

Kristine Bjerve Gützkow

Prosjektdeltakere ved FHI

Ann-Karin Hardie Olsen

Nur Duale