Nyheter og meldinger
Viser 13 treff
-
Norske småbarn spiser fortsatt for mye A-vitamin
De siste årene er innholdet av A-vitamin i leverpostei redusert med 40 prosent for å redusere risikoen for høyt inntak av vitaminet. Likevel får småbarn i seg mer enn anbefalt mengde A-vitamin.
Nyhet
Publisert
-
28. mai | 2020
Resultater fra Spedkost 3 og Småbarnskost 3
Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo ønsker deg velkommen til digitalt frokostseminar med lansering av resultater fra nye nasjonale kostholdsundersøkelser blant 6, 12 og 24 måneder gamle sped- og småbarn i Norge08.30-10.00SeminarWebinar i TeamsArrangement
-
Kosthaldsvanar bidrar til kor mykje miljøgifter vi har i kroppen
I ein studie frå Folkehelseinstituttet har forskarane undersøkt om kosthaldet påverkar nivået av miljøgifter i kroppen hos gravide og barn.
Forskningsfunn
Publisert
-
Høyt gluteninntak ved 18 måneders alder er forbundet med økt risiko for cøliaki
Barn som har et høyt inntak av gluten ved 18 måneders alder har større risiko for cøliaki sammenlignet med barn som har et lavt inntak.
Forskningsfunn
Publisert
-
Tarmvirus kan medverke til cøliaki
Vanlege magevirus kan vere ei medverkande årsak til tarmsjukdommen cøliaki. Det viser ein studie frå Folkehelseinstituttet som er publisert i det britiske legetidsskriftet BMJ.
Forskningsfunn
Publisert
-
Folkehelseinstituttets rolle i pågående diskusjoner om dioksiner og dioksinliknende PCB i mat
Folkehelseinstituttet støtter behovet for å se helhetlig på kunnskapsgrunnlaget for nytte og risiko knyttet til dioksiner og dioksinliknende PCB i fisk.
Nyhet
Publisert
-
Jodmangel hos mor kan påverke skuleferdigheitene til barnet
Mange gravide har mild eller moderat jodmangel. Dette er forbunde med auka risiko for at barnet får språk- og lærevanskar, viser ny forsking frå Folkehelseinstituttet.
Forskningsfunn
Publisert
-
Ikke grunn til å tro at lettbrus gjør deg tjukk
Noen forskere påstår at intense søtstoffer i mat og drikke kan føre til økt vekt, selv om de ikke inneholder kalorier. En systematisk forskningsgjennomgang viser at det ikke er støtte for påstanden.
Forskningsfunn
Publisert Oppdatert
-
Jodmangel hos mor kan påvirke barnets utvikling
Lavt inntak av jod hos gravide kan henge sammen med dårlig språkutvikling, redusert finmotorikk og atferdsproblemer når barnet er tre år. Dette vises i en studie fra Folkehelseinstituttet.
Forskningsfunn
Publisert Oppdatert
-
Resultater fra kostholdsundersøkelse blant 4-åringer
Inntaket av frukt og grønt er for lavt og mettet fett for høyt, viser resultater fra en ny kostholdsundersøkelse blant 4-åringer.
Nyhet
Publisert
-
Fant mindre allergi etter bruk av probiotika
Hvis mor spiste probiotiske melkeprodukter i svangerskapet, var det lavere risiko for at barna fikk atopisk eksem og høysnuesymptomer i tidlig barnealder.
Forskningsfunn
Publisert Oppdatert
-
Økologisk mat og misdannelse i urinrørsåpningen hos guttebarn
Gravide som spiste økologisk mat i svangerskapet hadde halvert sannsynlighet for å få gutter med misdannelse i urinrørsåpningen (hypospadi) sammenlignet med dem som ikke spiste økologisk mat.
Forskningsfunn
Publisert Oppdatert
-
Er det farleg mykje kvikksølv i maten?
Bruk av kvikksølv i ulike industriprosessar har auka mengda av kvikksølv som er tilgjengeleg i næringskjeda. Det meste av kvikksølvet vi får i oss, stammar frå maten – særleg frå fisk og sjømat.
Forskningsfunn
Publisert Oppdatert