Nyheter og meldinger
Viser 24 treff
-
Alkoholbruk tidlig i svangerskap antagelig ikke årsaken til småbarns atferdsproblemer
Alkoholbruk tidlig i svangerskapet er trolig ikke årsak til emosjonelle problemer eller atferdsproblemer blant barn mellom 1,5 og 5 år. Det viser en studie fra Folkehelseinstituttet.
Forskningsfunn
Publisert
-
Mors vitamin D-mangel har ikke sammenheng med diabetes og cøliaki hos barnet
Forskere i MoBa har i tre nye studier undersøkt om mangel på vitamin D i svangerskapet kan ha sammenheng med risiko for at barnet får type 1 diabetes og cøliaki.
Forskningsfunn
Publisert
-
Risikoen for spontanabort er sterkt knyttet til mors alder og svangerskapshistorikk
Risikoen for spontanabort øker med mors alder, med antall tidligere spontanaborter og ved enkelte svangerskapskomplikasjoner, viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet
Forskningsfunn
Publisert
-
Fant sammenheng mellom brusdrikking i svangerskapet og økt risiko for medfødt hjertefeil
Mødre som drikker sukkerholdig brus de tre første månedene av graviditeten kan ha økt risiko for å få barn med milde hjertefeil, sammenlignet med mødre som har et lavt inntak av sukkerbrus.
Forskningsfunn
Publisert
-
Trygt å bli gravid etter en dødfødsel
Å bli gravid igjen innen 12 måneder etter en dødfødsel øker ikke risikoen for svangerskapskomplikasjoner, viser ny internasjonal studie.
Forskningsfunn
Publisert
-
Auka risiko for nedsett funksjon hos barn som er fødde ekstremt tidleg
Barn som er fødde før 25. svangerskapsveke har langt dårlegare prognose enn barn som er fødde seinare, det gjeld både overleving og risiko for å overleve med nedsett funksjon.
Forskningsfunn
Publisert
-
Mors angst kan gi psykiske problemer hos barna
Mors angst når barnet er i førskolealder er mer skadelig for barnet enn mors angst under svangerskapet.
Forskningsfunn
Publisert
-
Kvinnene har best erfaringar med fødeavdelinga
Meir enn tre av fire kvinner har gode erfaringar frå sjølve fødeavdelinga, mens dei er mindre nøgd med barselopphaldet etterpå. Det er til dels store forskjellar mellom sjukehusa.
Nyhet
Publisert
-
Ingen alvorlige bivirkninger av lystgass til barn
Bedøvelse med lystgass til barn gir ingen alvorlige bivirkninger for barnet. Lystgass har også kortere restitusjonstid enn andre bedøvelsesformer.
Forskningsfunn
Publisert
-
Nedgang i cerebral parese i Norge
Både forekomst og alvorlighetsgrad av cerebral parese har gått betydelig ned de siste 20 årene. Årsaken er antagelig fremskritt innen svangerskapsomsorg, fødselshjelp og i behandling av syke nyfødte.
Forskningsfunn
Publisert Oppdatert
-
Tid fra fødsel til hjemreise stabil de siste årene
I 2017 hadde nybakte mødre en gjennomsnittlig liggetid etter fødsel på 2,8 døgn. Denne tiden har vært ganske stabil de siste fem årene.
Nyhet
Publisert
-
Alvorlige fødselsrifter mer enn halvert siden 2005
Stadig færre kvinner får alvorlige fødselsrifter med skade på lukkemuskel eller slimhinne i endetarm. Antall dødfødsler har også gått ned.
Nyhet
Publisert
-
Er det farlig for barnet at mor tar medisiner mot angst og søvnvansker under graviditeten?
Ny forskning fra MoBa viser at bruk av medisiner mot angst i svangerskapet kan øke risikoen for psykiske vansker hos barnet. Men studien viser også at sovemedisin kan ha en beskyttende effekt.
Forskningsfunn
Publisert
-
Røyking i svangerskapet og sosial ulikhet
I løpet av 15 år har antallet gravide som røyker blitt kraftig redusert i alle grupper av befolkningen.
Forskningsfunn
Publisert
-
Gravide i Norge drikker minst i Europa
Andelen kvinner i Europa som drikker alkohol når de vet at de er gravide, er lavest i Norge og høyest i Storbritannia. Det kommer fram i en studie blant 7000 kvinner i 11 europeiske land.
Forskningsfunn
Publisert
-
Fødselsdepresjon av mindre betydning for barnet
En ny studie fra Folkehelseinstituttet viser at depresjon hos mor når barnet er i førskolealder har større betydning for barnets psykiske helse enn fødselsdepresjon.
Forskningsfunn
Publisert
-
Morkakevekten påvirkes lite av trening i graviditeten
Trening i graviditeten reduserer morkakevekten noe, men det har trolig lite betydning for fosterveksten. Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet og Akershus universitetssykehus.
Forskningsfunn
Publisert
-
Faretruende lavt jodinntak hos gravide og unge kvinner
Halvparten av gravide kvinner i Norge får i seg for lite jod viser ny forskning fra Den norske mor og barn-undersøkelsen. Dette kan påvirke den nevrologiske utviklingen hos foster og små barn.
Forskningsfunn
Publisert
-
Enkel blodprøve fra mor kan finne kromosomavvik
En blodprøve for å teste kromosomavvik hos fosteret er mer treffsikker enn dagens tester, viser en ny metodevurdering. Blodprøven kan redusere mer inngripende prøver av morkake og fostervann.
Nyhet
Publisert
-
Nye tall om Downs syndrom i Norge
Antallet levendefødte barn med Downs syndrom er stabilt, viser tall fra Medisinsk fødselsregister hos Folkehelseinstituttet.
Nyhet
Publisert Oppdatert