-
Forskningsfunn
Høyere hjerte-kardødelighet blant røykere med kort utdanning
Det er flest tidlige hjerte-kardødsfall hos de med kort utdanning. Røyking er den viktigste enkeltårsaken, viser en studie ved Folkehelseinstituttet.
Publisert
-
Forskningsfunn
Færre får akutt hjerteinfarkt
Antallet førstegangstilfeller av hjerteinfarkt er på vei ned i alle aldersgrupper, også blant yngre under 45 år. Det viser en analyse fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Bergen.
Publisert Oppdatert
-
Statistikk
Ny behandling for hjerteklaffer firedoblet på fem år
Stadig flere pasienter får ny hjerteklaff uten åpen kirurgi. Antallet er firedoblet på fem år, viser Folkehelseinstituttets statistikk fra Hjerte- og karregisteret for 2017.
Publisert Oppdatert
-
Forskningsfunn
Lavt alkoholkonsum knyttes til høyere levealder
De som reduserer alkoholkonsumet sitt, kan øke sannsynligheten for å leve lenger og samtidig redusere risikoen for mange typer hjerte- og karsykdommer.
Publisert
-
Nyhet
Betydelig færre dør av hjerteinfarkt og hjerneslag
Fra 2012 til 2016 er dødelighetsratene som følge av akutt hjerneslag redusert med 25 prosent. For akutt hjerteinfarkt er ratene redusert med 30 prosent.
Publisert Oppdatert
-
Statistikk
Mindre risiko for å dø av folkesykdommer
Risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer er mer enn halvert på 20 år. For kreft er risikoen redusert med rundt 16 prosent. En annen hyppig dødsårsak blant nordmenn er demens.
Publisert
-
Nyhet
Færre døyr av kreft og hjarte- og karsjukdom før fylte 70 år
Sidan 2010 er dødsfall av ikkje-smittsame sjukdomar før fylte 70 år redusert med 18 prosent. Årsaka er først og fremst nedgangen i dødsfall ved kreft og hjarte-karsjukdomar.
Publisert Oppdatert
-
Nyhet
Små geografiske forskjeller i overlevelse etter hjerteinfarkt
Arbeidsdelingen mellom sykehus har ført til at pasienter med førstegangs hjerteinfarkt i stor grad får likeverdige tjenester uansett hvor de bor.
Publisert Oppdatert
-
Forskningsfunn
Ikke-dødelige sykdommer koster samfunnet mest
Rent økonomisk koster ikke-dødelige sykdommer, som psykiske lidelser og muskel- og skjelettplager, langt mer for samfunnet enn dødelige sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer.
Publisert
-
Nyhet
Røyking forårsaker årlig flere hundre dødsfall av hjertesykdom
Antall hjerteinfarkt i Norge er på vei ned, men røyking er fortsatt trolig årsak til 700–800 dødsfall av hjerteinfarkt og annen iskemisk hjertesykdom årlig.
Publisert
-
Forskningsfunn
Mulig å beregne tiårsrisikoen for akutt hjerte- og karsykdom
Folkehelseinstituttet har utviklet en ny modell for å beregne risikoen for å få et akutt hjerteinfarkt eller hjerneslag ti år fram i tid.
Publisert Oppdatert
-
Forskningsfunn
Høy smertetoleranse kan skjule symptomer på hjerteinfarkt
Høy smertetoleranse kan forklare at enkelte ikke kjenner brystsmerter når de får et hjerteinfarkt, såkalte stumme infarkt. Det viser en studie som Folkehelseinstituttet har bidratt til.
Publisert
-
Forskningsfunn
Færre nordmenn har høyt blodtrykk
Konklusjonen i verdens største blodtrykksstudie er at blodtrykket i rike land har blitt lavere de siste 40 årene, mens det har økt i fattige land.
Publisert
-
Statistikk
Stor økning i bruk av ny behandlingsmetode for trange hjerteklaffer
Folkehelseinstituttets årsrapport fra Hjerte- og karregisteret for 2015 viser at antallet pasienter som får kateterbasert behandling av trange hjerteklaffer har økt kraftig.
Publisert
-
Nyhet
Positiv effekt av intravenøs trombolyse gitt 3 til 4,5 timer etter slag
Intravenøs trombolyse gitt i tidsintervallet 3 til 4,5 timer etter iskemisk hjerneslag kan ha en positiv effekt.
Publisert
-
Nyhet
God effekt av å ta ut blodproppen
Å fysisk fjerne blodpropp i hjernen ved bruk av spesialutstyr, såkalt mekanisk trombektomi, ser ut til å ha god effekt og en overkommelig kostnad.
Publisert
-
Forskningsfunn
Magefett øker risiko for hjerteinfarkt
En stor midje-hofte-ratio er en viktigere risikofaktor for hjerteinfarkt enn vekt, og særlig for kvinner under 60 år. Dette viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Bergen.
Publisert Oppdatert
-
Nyhet
Over 1200 fikk ablasjonsbehandling for hjerteflimmer i 2014
I 2014 ble over 26 000 pasienter med forkammerflimmer i hjertet undersøkt eller behandlet på norske sykehus. Om lag 1200 fikk såkalt ablasjonsbehandling, viser tall fra FHI.
Publisert Oppdatert
-
Forskningsfunn
Langvarig trening kan ha sammenheng med økt risiko for hjerteflimmer hos kvinner
Langvarig og regelmessig utholdenhetstrening kan være forbundet med en høyere forekomst av hjerteflimmer (atrieflimmer) hos kvinner, viser resultater i en studie Folkehelseinstituttet har deltatt i.
Publisert Oppdatert
-
Forskningsfunn
Anbefaler ikke vitamin D-tilskudd til forebygging av kroniske sykdommer
Vitamin D-mangel kan øke risikoen for en rekke kroniske sykdommer. Men å ta et tilskudd av vitamin D «for sikkerhets skyld» bør ikke anbefales til forebygging av kroniske sykdommer.
Publisert Oppdatert