Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Vaksinasjonsråd for reisende til verdensspeiderleir (Jamboree)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Vaksinasjonsråd for reisende til verdensspeiderleir (Jamboree)

Artikkel

Vaksinasjonsråd for reisende til verdensspeiderleir (Jamboree)

Om anbefalte vaksiner til reisende på verdensspeiderleir.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Om anbefalte vaksiner til reisende på verdensspeiderleir.


Jamboree, speiderbevegelsens største arrangement, arrangeres årlig i ulike steder i verden. I forbindelse med reise til slike leire minner Folkehelseinstituttet på generelle smittevernråd når så mange personer samles. Det er også aktuelt med vaksiner før avreise.

Generelle anbefalinger for reisende til verdensspeiderleir

Folkehelse­instituttet anbefaler at alle har oppdatert vaksinasjon mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. I tillegg bør alle være vaksinert med to doser vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine). De fleste unge som har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet vil ha fått disse vaksinene. MMR-vaksine gir livslang beskyttelse, mens det anbefales at man får en oppfriskningsdose av vaksine mot difteri, stiv­krampe, kikhoste og polio hvert 10 år.

Speiderne skal bo tett og treffe speidere fra hele verden, og noen kan ha med seg sykdommer hjemmefra. På speiderleir er det generelt enkle forhold rundt matlaging og sanitærforhold. Det er derfor aktuelt å tilby speiderne vaksiner som ellers ikke er anbefalt ved reise til det aktuelle landet.

  • Vaksine mot hepatitt A anbefales. Hepatitt A-virus forårsaker akutt leverbetennelse. Smitte skjer vanligvis via forurenset drikkevann eller mat, men det kan også forekomme kontaktsmitte og seksuell smitte. Selv om forekomsten generelt er lav i mange land anbefales det fordi deltakere fra andre land kan bringe med seg smitte.
  • Vaksine mot hepatitt B kan også vurderes. Hepatitt B kan smitte via blod og seksuell omgang, og i en del land i verden er hepatitt B fortsatt utbredt. 
  • Vaksiner mot smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom) – både gruppe ACWY og B anbefales. Meningokokkbakterien smitter via spytt-dråper. Deltagelse i aktiviteter med tett samvær med andre ungdommer over flere dager, kyssing, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn kan øke risikoen for smitte, og for at sykdommen får et alvorlig forløp. Det var utbrudd av smittsom hjernehinnebetennelse ved Jamboree i Japan i 2015 og med mange ungdom samlet vil det være nyttig å være vaksinert mot denne sykdommen.

Avhengig av reisemål kan det også være aktuelt med andre vaksiner. Les mer på speidernes nettsider for jamboree om anbefalte vaksiner avhengig av reisemål. Informasjon om anbefalte vaksiner og øvrige reiseråd til ulike land er tilgjengelig på nettsiden: Reisevaksiner (Folkehelseinstituttet)

Mer informasjon om de ulike vaksinene er tilgjengelig i Vaksinasjonsveilederen for helsepersonell (Folkehelseinstituttet)

Historikk

24.08.2022: Lagt inn tekst med lenke til speidernes jamboree nettsider.