Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Tilbud om gratis HPV-vaksine til unge kvinner»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Tilbud om gratis HPV-vaksine til unge kvinner

Artikkel

Tilbud om gratis HPV-vaksine til unge kvinner

Tilbud om gratis HPV-vaksine til unge kvinner født i 1991 eller senere er nå avsluttet. HPV-vaksine er fortsatt gratis gjennom barnevaksinasjonsprogrammet for jenter opptil 20 år og gutter født 2006 eller senere. Andre som ønsker å ta HPV-vaksine kan kjøpe den ved å kontakte sin fastlege eller vaksinasjonskontor.

HPV-brosjyre.PNG

Tilbud om gratis HPV-vaksine til unge kvinner født i 1991 eller senere er nå avsluttet. HPV-vaksine er fortsatt gratis gjennom barnevaksinasjonsprogrammet for jenter opptil 20 år og gutter født 2006 eller senere. Andre som ønsker å ta HPV-vaksine kan kjøpe den ved å kontakte sin fastlege eller vaksinasjonskontor.


HPV er svært vanlig, og 70 prosent av seksuelt aktive personer blir smittet med HPV i løpet av livet, de fleste i ung alder. I en norsk undersøkelse hadde omtrent 45 prosent av kvinner i 21-årsalderen en pågående HPV-infeksjon. De fleste HPV-infeksjoner gir ingen symptomer og går over av seg selv, men ca. 10 prosent vil få en langvarig infeksjon. Det finnes mange ulike HPV-typer. Langvarig infeksjon med noen HPV-typer kan føre til utvikling av livmorhalskreft og annen HPV-relatert kreft etter mange år (10-30 år).  

Fakta om HPV-vaksine   

HPV-vaksinen som tilbys i beskytter mot to av de vanligste kreftfremkallende HPV-typene (direkte beskyttelse), i tillegg til god beskyttelse mot tre andre kreftfremkallende HPV-typer (kryssbeskyttelse).   

 • HPV-vaksinen som tilbys unge kvinner heter Cervarix. 
 • Vaksinen anbefales om du har hatt ingen, én eller flere seksualpartnere. 
 • Vaksinen settes som sprøyte i overarmen. 
 • Vaksinasjonen består av tre doser som gis i løpet av 6 – 12 måneder 
 • Andre dose gis minst en måned etter den første. Siste dose gis minst fem måneder etter andre dose. 
 • Gravide anbefales å vente med HPV-vaksine til etter svangerskapet.
 • Kvinner som ammer kan få HPV-vaksine.
 • Legemiddelmyndighetene har godkjent vaksinen ut i fra en grundig vurdering av effekt og bivirkninger.
 • Vaksinen gir beskyttelse mot HPV-typer som tilsammen er årsak til rundt 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft i Norge.  
 • Så lenge oppfølging av de første vaksinerte har pågått (ti år) er det ingen tegn til at beskyttelsen avtar.  
 • Vaksinen kan tas av kvinner som har en HPV-infeksjon, men kurerer ikke en pågående infeksjon. Vaksinen vil da gi beskyttelse mot de andre HPV-typene.  
 • Det anbefales ikke å teste for HPV-infeksjon før vaksinasjon. 
 • Vaksinen beskytter mot ny smitte hos de som tidligere har hatt en HPV-infeksjon.
 • Vaksinen beskytter ikke mot kjønnsvorter. 

Alle dosene du får blir registrert i det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK. Du kan sjekke hvilke vaksiner du har fått på nettjenesten Mine vaksiner på Helsenorge.no. 

Kan HPV-vaksine gi bivirkninger? 

Alle vaksiner kan gi bivirkninger, også HPV-vaksine. De vanligste bivirkningene av HPV-vaksinen pleier å begynne i løpet av 1-2 døgn etter vaksinasjon og være kortvarige. Du finner mer om bivirkninger etter HPV-vaksine på FHI.no

Dersom noen opplever alvorlige eller uventede symptomer etter vaksinasjon bør de også kontakte helsepersonell for å få meldt dette til legemiddelmyndighetene. Mistanke om bivirkning kan også meldes av privatpersoner direkte via Legemiddelverkets nettsider, men det gir ikke like gode muligheter for å følge opp meldingene.