Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «HPV-vaksinasjon ved graviditet og amming»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • HPV-vaksinasjon ved graviditet og amming

Spørsmål og svar

HPV-vaksinasjon ved graviditet og amming

I forbindelse med HPV-vaksine til unge kvinner født 1991 og senere mottar Folkehelseinstituttet spørsmål om hvilke anbefalinger som gjelder for vaksinasjon av gravide og ammende.

I forbindelse med HPV-vaksine til unge kvinner født 1991 og senere mottar Folkehelseinstituttet spørsmål om hvilke anbefalinger som gjelder for vaksinasjon av gravide og ammende.


Graviditet og HPV-vaksine

Gravide skal ikke ta HPV-vaksinen. I vaksinestudiene som er gjort hos kvinner var det en forutsetning for å delta at de ikke var gravide og at de brukte prevensjon. Likevel var det en del kvinner som ble gravide mens studiene pågikk. Ved oppfølging av de kvinnene som fikk vaksine under graviditet, er det ikke sett fosterskader. Dataene er imidlertid ikke tilstrekkelig for å vurdere dette fullt ut, og vaksinen bør derfor ikke gis til gravide. Det er ikke grunn til å anbefale abort selv om man er blitt vaksinert i graviditeten.

Kan man ta HPV-vaksine hvis man planlegger å bli gravid nå, eller i løpet av den tiden det tar å fullføre vaksinasjonsserien (6 måneder)?

Gravide skal ikke ta vaksinen. Hvis man planlegger å bli gravid i løpet av de 6 månedene det tar å fullføre hele vaksinasjonsserien, kan man starte vaksinasjon før man blir gravid, og fullføre med gjenværende dose/doser etter fødselen.  Det er ikke noe maksimumsintervall mellom vaksinedosene.

Siden dette er et vaksinasjonsprogram med begrenset varighet er det lurt å komme i gang med vaksinasjon, for å rekke å fullføre vaksinasjon mens tilbudet gjelder. De som er i gang med vaksinasjon innen utgangen av desember 2018 kan fullføre vaksinasjonen innen utgangen av juni 2019.

Det er ingen anbefaling om å vente med å bli gravid etter at en vaksinedose er tatt. For levende vaksiner er dette aktuelt, men ikke for HPV-vaksine som er en inaktiv vaksine.

Amming og HPV-vaksine

For de fleste vaksiner foreligger det lite dokumentasjon om overgang til morsmelk. Det er imidlertid lite trolig at små mengder vaksine i morsmelken vil skade barnet på noen måte. Når det gjelder HPV-vaksine så er det ikke noe informasjon som tilsier at man bør utsette HPV-vaksinasjon dersom kvinnen ammer.