Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Informasjon til helsetjenesten om HPV-vaksinasjonsprogrammet»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Informasjon til helsetjenesten om HPV-vaksinasjonsprogrammet

Artikkel

Informasjon til helsetjenesten om HPV-vaksinasjonsprogrammet

Tilbud om gratis HPV-vaksine til unge kvinner født i 1991 eller senere er nå avsluttet. HPV-vaksine er fortsatt gratis gjennom barnevaksinasjonsprogrammet for jenter opptil 20 år og gutter født 2006 eller senere.

HPV-vaksine til unge kvinner.jpg

Tilbud om gratis HPV-vaksine til unge kvinner født i 1991 eller senere er nå avsluttet. HPV-vaksine er fortsatt gratis gjennom barnevaksinasjonsprogrammet for jenter opptil 20 år og gutter født 2006 eller senere.


Tilbudet om gratis HPV-vaksine omfatter ikke kvinner født før 1991. Ordningen har ikke tilbakevirkende kraft, og kvinner som har betalt for HPV-vaksine får ikke refundert utgifter til vaksine og vaksinasjon. Kvinner som av ulike årsaker ikke får tatt de tre dosene innen 1. juli 2019 må selv betale for resterende doser.

Siste oppdaterte informasjon til kommunene om gjennomføring av vaksinasjonsprogrammet HPV-vaksine til unge kvinner født 1991 eller senere

Meldeplikt til SYSVAK

Vaksinasjon er meldingspliktig til SYSVAK. Vaksiner gitt gjennom HPV-vaksinasjonsprogrammet skal registreres uavhengig av samtykke og reservasjon fra registrering er ikke mulig. Registrering av vaksiner som settes i HPV-vaksinasjonsprogrammet skal enten gjøres elektronisk gjennom journalsystemet eller på papirskjema. Kompensasjon forutsetter at vaksinasjonene er registrert elektronisk i Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK).

  • Cervarix har SYSVAK kode HPV02

Økonomiske rammer og fakturering

Både vaksine og vaksinasjon skal være helt gratis for kvinner i målgruppen. Kommunene vil få kompensasjon for hver satte dose som er registrert elektronisk i SYSVAK. Folkehelseinstituttet kompenserer hver vaksinasjon med 200 kroner per gitte dose.

Kommunene kan sende samlet elektronisk faktura til Folkehelseinstituttet inntil 4 ganger pr. år.

Vi minner om at alle fakturaer må inneholde korrekt informasjon for at kommunen skal få utbetalt kompensasjon.

Faktura må inneholde følgende:

  1. Fakturaspesifikasjon: HPV vaksine til unge kvinner
  2. Kommunens navn
  3. Tidsperiode for vaksinasjon som det kreves kompensasjon for
  4. Antall vaksinedoser satt per vaksinerende enhet
  5. Navn på vaksinerende enhet(er) og tilhørende HER-ID. Det er enheten(e) som registrerer vaksinen til SYSVAK som skal noteres, ikke navnet på den personen som gir vaksinen.

Fremgangsmåte for å finne navnet på vaksinerende enhet:

Benytt PC som er tilknyttet helsenettet. Gå inn på Norsk Helsenett sine nettsider, og åpne Adresseregisteret. Søk opp egen enhet (helsestasjon, legekontor, vaksinasjonsklinikk eller lignende). Noter «Visningsnavn» og «HER-ID» som det fremkommer i Adresseregisteret. Dette er de to feltene som kommunen skal ta med på fakturaen (ref. pkt. 5 i spesifikasjonen over).

Vaksinebestilling og distribusjon

HPV-vaksinen Cervarix vant anbudskonkurransen for HPV-vaksine til programmet for unge kvinner. Kommunene kan bestille Cervarix fra Folkehelseinstituttet. For en effektiv distribusjon er det ønskelig med færrest mulig leveringsadresser per kommune. Ikke-kommunale aktører som har en rolle i det midlertidige HPV-vaksinasjonsprogrammet i sin kommune må bestille vaksine via kommunen.

Cervarix foreligger som ferdigfylt sprøyte med medfølgende kanyle, og er tilgjengelig både i 1- dosepakning og 10-dosepakning.

Folkehelseinstituttet garanterer 3 måneders holdbarhet på vaksiner.

Vaksinen bør bestilles via nettbutikk. Ved eventuell bestilling via post, bruk Bestillingsskjema for HPV-vaksine til unge kvinner (Folkehelseinstituttet)