Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Vaksinetilgang i forbindelse med brexit»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Vaksinetilgang i forbindelse med brexit

Artikkel

Vaksinetilgang i forbindelse med brexit

I forbindelse med brexit har Folkehelseinstituttet gjennomgått eksisterende avtaler for leveranser av de vaksiner vi kjøper og distribuerer til befolkningen i Norge, og som produseres i Storbritannia. Det er få vaksiner der produksjonen involverer kritiske prosesstrinn i Storbritannia.

I forbindelse med brexit har Folkehelseinstituttet gjennomgått eksisterende avtaler for leveranser av de vaksiner vi kjøper og distribuerer til befolkningen i Norge, og som produseres i Storbritannia. Det er få vaksiner der produksjonen involverer kritiske prosesstrinn i Storbritannia.


FHI har et beredskapslager tilsvarende 6 måneders bruk for vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet. Størrelsen på beredskapslageret er dimensjonert slik at hendelser, som for eksempel brexit, ikke skal gå utover vår leveringsevne av vaksiner til befolkningen. For de få vaksinene der kritiske trinn som kvalitetskontroll og oppfølging har foregått i Storbritannia, er de allerede flyttet til EU, eller er i prosess for å bli flyttet. I perioden rett etter brexit følger vi opp logistikk og transport tett, slik at eventuelle utfordringer med dette kan imøtegås med egne tiltak.

Barnevaksinasjonsprogrammet

Vi har i utgangspunktet minimum 6 måneders beredskapslager for vaksiner som inngår i barnevaksinasjonsprogrammet.  Dette skal være tilstrekkelig til å møte eventuelle utfordringer knyttet til brexit. 

Våre avtaler gjelder få vaksiner der kritiske trinn som kvalitetskontroll og oppfølging gjøres i Storbritannia. Det gjelder én vaksine til barnevaksinasjonsprogrammet. For denne vaksinen er kritiske prosesstrinn som har vært gjort i Storbritannia, allerede flyttet til EU eller er i prosess for flytting slik regelverket krever, og vi forventer ingen forsinkelser i levering.

Reisevaksiner og oppfriskningsvaksiner

Det er allerede en omfattende bruk av oppfriskningsvaksiner utenom barnevaksinasjonsprogrammet. Det er derfor grunn til å tro at det allerede nå er en stor andel av befolkningen som har fylt på med minst én oppfriskningsdose. Tilgangen til oppfriskningsvaksine er relativt god og stabil nå. Vi har ikke gjennomført spesielle tiltak for å imøtekomme en potensiell økning av behovet for revaksinering.

For reisevaksiner har FHI et beredskapslager tilsvarende 4 måneders bruk. Dette er også tilpasset slik at uforutsigbare hendelser som ved brexit, ikke skal gå utover vår leveringsevne til befolkningen.

Beredskapsvaksiner

Norge har avtale med to leverandører om rett til å kjøpe pandemivaksine ved neste influensapandemi. En av disse leverandørene hadde sin kvalitetskontroll og vaksineoppfølging basert i Storbritannia. Disse funksjonene er flyttet til EU, og forsyningen av pandemivaksine til Norge ved en mulig fremtidig pandemi skal dermed ikke bli påvirket av brexit.

Vil du vite mer om legemidler og brexit?

Hvordan påvirker brexit legemiddelområdet i Europa? (Legemiddelverket)