Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Råd til gravide og andre reisende om zika»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Råd til gravide og andre reisende om zika

Artikkel

Råd til gravide og andre reisende om zika

De store utbruddene av zikafeber som man så i mange deler av verden i 2015 og 2016 har avtatt, men zikavirus kan forekomme endemisk som sporadiske tilfeller i uoverskuelig framtid i store deler av det amerikanske kontinent, Asia, Afrika og Oseania.

Syden, reise, fly, ferie.jpg

De store utbruddene av zikafeber som man så i mange deler av verden i 2015 og 2016 har avtatt, men zikavirus kan forekomme endemisk som sporadiske tilfeller i uoverskuelig framtid i store deler av det amerikanske kontinent, Asia, Afrika og Oseania.


Innhold på denne siden

Områder med zikaforekomst

Zikavirus overføres gjennom stikk av ulike arter Aedes-mygg. Zikafeber kan derfor forekomme i alle områder der disse myggene lever, både på landsbygda og i urbane strøk. Aedes-myggen stikker på dagtid. Området med Aedes-mygg utvides som følge av klimaendringer, og det er for eksempel siden 2010 rapportert om enkelte tilfeller av zikafeber smittet i Sør-Europa. De store utbruddene av zikafeber som man så i mange deler av verden i 2015 og 2016 har avtatt, men zikavirus kan forekomme endemisk som sporadiske tilfeller i uoverskuelig framtid i store deler av det amerikanske kontinent, Sørøst-Asia, Afrika og Oseania. WHO publiserer oversikt over land og territorier som har rapportert innenlandssmittede tilfeller, og land der vektoren lever uten at det er meldt om tilfeller av zikafeber:

Forebyggende tiltak - for gravide og andre reisende

Tabell 3. Råd til gravide og andre i forbindelse med reise til områder med særlig risiko for zikasmitte
Råd til gravide Råd under reisen Råd etter hjemkomst

Gravide anbefales å utsette ikke-nødvendige reiser

Unngå myggstikk ved bruk av klær som dekker kroppen og bruk myggmidler, eventuelt sove under myggnett og sprøyte boligen med insektmiddel. Dette er spesielt viktig dersom en gravid velger å reise til landet.  

 

Bruk av kondom ved seksuell aktivitet vil redusere risikoen for smitte. Kvinner som risikerer å bli gravide bør, for å unngå å bli gravid under oppholdet, bruke prevensjon

Gravide som har oppholdt seg i landet eller har blitt gravid under oppholdet bør få tatt en zikatest hos fastlegen. Dersom partner også har oppholdt seg i et zikaområde bør han bruke kondom eller avstå fra seksuell aktivitet under hele graviditeten. Alternativt kan mannen få tatt en test tidligst 4 uker etter hjemkomst. Kondom bør brukes fram til testresultat foreligger.

  

Menn som har oppholdt seg i landet og har en gravid seksualpartner, bør bruke kondom eller avstå fra seksuell aktivitet under hele graviditeten. Alternativt kan mannen få tatt en test tidligst 4 uker etter hjemkomst. Kondom bør brukes fram til testresultat foreligger.  

 

Kvinner som har oppholdt seg i landet bør vente 2 måneder etter hjemkomst før de blir gravide. Dersom mannen har oppholdt seg i områder med zikaforekomst bør paret vente 3 måneder før graviditet. Dersom paret ikke kan vente kan test tilbys tidligst 4 uker etter hjemkomst. Kondom bør brukes fram til testresultat foreligger.

Reisende til områder hvor zikafeber forekommer bør sørge for god myggstikkbeskyttelse. Husk at myggen stikker hele døgnet. Myggstikk kan unngås ved påkledning, myggmidler og impregnerte myggnett.

Seksuell smitte

Bruk av kondom ved seksuell aktivitet vil redusere risikoen for smitte. Kvinner som risikerer å bli gravide bør bruke trygg prevensjon, for å unngå å bli gravid under opphold i områder med forekomst av zikafeber. Ved langtidsopphold bør råd fra lokale helsemyndigheter følges.

Historikk

11.01.2023: Lagt inn lenke til WHOs oversikt over områder med zikasmitte/ vektorens utbredelse