Funn av E. coli i mat og vann - hva betyr det?
Artikkel
|Publisert
Funn av E. coli betyr som regel at produktet det er funnet i, enten det gjelder en matvare eller vann, nylig har blitt forurenset med avføring. Funnet er dermed et uttrykk for dårlig hygiene, og er et tegn på at det også kan finnes sykdomsfremkallende bakterier der.
De aller fleste E. coli bakterier er vanligvis ufarlige og forårsaker ikke sykdom så lenge de oppholder seg i tarmen. Det finnes imidlertid noen grupper av E. coli som kan gi tarminfeksjoner hos mennesker. De fire vanligste gruppene av sykdomsfremkallende E.coli-bakterier heter EHEC, EIEC, EPEC og ETEC. Den mest alvorlige varianten er EHEC.
EHEC-bakterien kan gi diaré, som av og til er blodig. Den kan vare i 4–10 dager hos voksne og noe lenger hos barn. Noen former av EHEC-bakterien kan i sjeldne tilfeller gi alvorlige komplikasjoner i form av den alvorlige nyresykdommen hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), spesielt hos barn og eldre.
Andre typer av EHEC-bakterien kan gi mildere sykdomsbilde.
Forebygging av sykdom
God hånd- og kjøkkenhygiene er viktig.
- Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
- Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat.
- Hold rått kjøtt godt adskilt fra andre matvarer, særlig de du skal spise rå eller de som allerede er varmebehandlet.
Kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt. Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten. Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk. Grønnsaker som skal spises rå bør skylles godt først.
Når du er i utlandet bør du passe på at grønnsaker og frukt er godt vasket med rent vann eller skrelt, og unngå drikkevann som ikke selges på flasker.
Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) – og husk kjøleboks i sommervarmen.
Mer publikumsinformasjon om E.coli-tarminfeksjon på helsenorge.no