Få varsel ved oppdateringer av «Legionellaforebyggende tiltak for rørsystem i bygg som er/har vært stengt over tid»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Legionellaforebyggende tiltak for rørsystem i bygg som er/har vært stengt over tid
Artikkel
Legionellaforebyggende tiltak for rørsystem i bygg som er/har vært stengt over tid
Flere bygg står tomme i forbindelse med covid-19 pandemien. Derfor er det nødvendig å minne om forebyggende tiltak mot Legionella i byggenes interne rørsystem i perioden bygget er stengt, og hvilke tiltak som må iverksettes før gjenåpning.

Flere bygg står tomme i forbindelse med covid-19 pandemien. Derfor er det nødvendig å minne om forebyggende tiltak mot Legionella i byggenes interne rørsystem i perioden bygget er stengt, og hvilke tiltak som må iverksettes før gjenåpning.
Legionellabakterien kan føre til lungebetennelse, og i enkelte tilfeller alvorlig sykdom med behov for innleggelse i sykehus. I en tid med stort press på helseforetakene, kan enkle forebyggende tiltak være ekstra viktig for å hindre at personer vil trenge medisinsk hjelp av andre årsaker enn covid-19.
Legionella vokser i stillestående temperert vann, for eksempel i en dusj som ikke er i bruk over lengre tid. Bakterien kan smitte gjennom svært små dråper (aerosoler) som dannes i dusjen og pustes inn.
I nåværende situasjon er det flere bygg med normal drift hele året som nå er stengt, eller har svært begrenset drift. Dette gjelder blant annet for svømmehaller, hoteller, treningssentre og næringsbygg.
Legionellaforebyggende tiltak
Det er anbefalt å opprettholde de regelmessig driftsrutinene man eller har når det er normal drift på bygget, også når bygget ikke er i bruk. For å redusere fare for smitte med legionellabakterier når byggene igjen tas i bruk, anbefales det å iverksette forebyggende tiltak/rutiner i god tid før oppstart.
Jevnlig gjennomspyling av alle tappepunkter i stengningsperioden
Minimum ukentlig gjennomspyling av lite brukte tappepunkter er viktig for å unngå stillestående vann. Rutinemessig gjennomspyling utføres med blandet vann (kaldt og varmt i 3-5 minutter).
Eksempler:
- For hoteller vil dette eksempelvis gjelde alle tappepunkter som ikke er i bruk på samtlige hotellrom samt alle tappepunkter i fellesområder, kjøkken, toaletter og andre rom for personalet.
- På et treningssenter gjelder dette alle tappepunkter i garderober, inne i treningsfasiliteter, på toaletter og i personalrom.
Rengjøring og desinfisering av dusjhoder og slanger ved gjenåpning
Klarer man å opprettholde gode rutiner for gjennomspyling av rørsystemer vil det ved oppstart være tilstrekkelig å utføre rengjøring og desinfisering av dusjhoder og slanger. Dusjhodet bør demonteres, rengjøres og deretter desinfiseres (se mer i kapittelet Forebyggende driftsrutiner i nettveilederen). Der det er mulig, bør også dusjslangene behandles på samme måte. Desinfeksjonen utføres ved å legge dusjhoder og dusjslanger i en bøtte med vann tilsatt to skrukorker husholdningsklor. La det ligge i 30 minutter. Pass på at blandingen fyller hele ledningen/dusjhodet. Skyll igjennom dusjhoder og slanger før de tas i bruk.
Dersom man ikke har gjennomspylingsrutiner i perioden bygget står tomt anbefales tiltak ved oppstart/gjenåpning av bygget igjen. Rutiner i forbindelse med oppstart er anbefalt i Råd til kommunehelsetjenesten og til driftsansvarlige for større anlegg. Disse rådene er laget for skoler og andre offentlige bygg som for eksempel er stengt i forbindelse med sommerferie. De samme rådene gjelder for andre bygg som har vært stengt i en lengre periode. Hvis anlegget har installert kontinuerlig vannbehandling, er det tilstrekkelig å spyle igjennom til biocider (bakteriedrepende middel) har nådd samtlige tappepunkter.