Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Utbrudd av ebolasykdom i Uganda»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Utbrudd av ebolasykdom i Uganda

Artikkel

Utbrudd av ebolasykdom i Uganda

WHO og helsemyndigheten i Uganda har i september 2022 meldt om et utbrudd av ebolasykdom. Utbruddet vokser, og det er meldt om tilfeller i flere regioner. Situasjonen er uklar, og det kan være fare for videre spredning i landet.

an african village in Bududa county
Foto: Colourbox

WHO og helsemyndigheten i Uganda har i september 2022 meldt om et utbrudd av ebolasykdom. Utbruddet vokser, og det er meldt om tilfeller i flere regioner. Situasjonen er uklar, og det kan være fare for videre spredning i landet.


Innhold på denne siden

Utbruddet er forårsaket av Sudan ebolavirus. Dette er en annen variant enn Zaire ebolavirus, som har gitt flest utbrudd tidligere og som det finnes vaksine mot. Det er uklart om ebolavaksinen gir delvis beskyttelse (kryssbeskyttelse) mot ebolasykdom som skyldes varianten Sudan ebolavirus.

Helsemyndighetene i Uganda forventer flere syke og følger opp nye tilfeller med isolasjon, smittesporing og andre tiltak for å motvirke videre smittespredning.

Oppdatert informasjon om affiserte områder og antall rapporterte smittetilfeller: 

Tidligere utbrudd i Uganda

Det har vært flere utbrudd av ebolasykdom i Uganda tidligere, både av Sudan og Zaire ebolavirus. Det siste utbruddet av Sudan ebolavirus i Uganda skjedde tilbake i 2012. Det siste utbruddet av Zaire ebolavirus var i 2019.

Risikovurdering

WHO vurderer at det er høy risiko for videre spredning av sykdommen i Uganda, men lav risiko for spredning til andre land. 

Folkehelseinstituttet vurderer at det er svært lav risiko for at smittede fra Uganda reiser til Norge. Folkehelseinstituttet vurderer også at det er lav risiko for at nordmenn som reiser til Uganda, skal bli smittet så lenger de følger smittevernrådene for slike reiser. 

Folkehelseinstituttet følger situasjonen og vil ved behov oppdatere vurderinger og råd.

Råd før og under reiser til områder med utbrudd av ebolasykdom

Ved ebolautbrudd er det særlig familiemedlemmer til syke, helsepersonell som har behandlet dem og personer som steller døde, som blir smittet. Turister og andre som ikke har kontakt med ebolapasienter, er lite utsatt for smitte.

Basert på tilgjengelig informasjon om det nåværende utbruddet anbefaler Verdens helseorganisasjon (WHO) ingen reiserestriksjoner til Uganda, og heller ingen handelsrestriksjoner med landet. Ugandiske helsemyndigheter har innført reiseforbud og lockdown de neste 21 dagene (t.o.m. 5. november) i distriktene Mubende og Kassanda i det sentrale Uganda. FHI anbefaler å unngå unødvendige reiser til disse områdene.

Det kan også være andre forhold som har betydning for den samlete vurderingen av sikkerhetsrisiko for reisende, så før man reiser må man sette seg inn i de oppdaterte reiserådene som til enhver tid finnes hos Utenriksdepartementet:

Personer som oppholder seg i et område med ebolautbrudd bør:

  • Følge lokale myndigheters råd
  • Unngå kontakt med syke personer
  • Ikke delta i begravelsesritualer som inkluderer direkte kontakt med den døde dersom det er mistenkt/bekreftet at den døde hadde ebola
  • Unngå nær kontakt med ville dyr, både levende og døde (inkludert aper, antiloper, gnagere og flaggermus)
  • Ikke oppsøke huler og andre typiske tilholdssted for flaggermus
  • Ikke spise såkalt bushmeat, det vil si kjøtt fra ville dyr

God håndhygiene er som alltid et viktig smitteverntiltak.

Bistandsarbeidere og helsepersonell som skal reise til områder rammet av ebolasykdom for å gi bistand, kan finne råd om hva de bør tenke på i forkant av og underveis på reise, samt etter hjemkomst:

Om ebolasykdommen

Ebola-viruset ble første gang identifisert og beskrevet i 1976. Smitte med dette viruset gir alvorlig sykdom med høy dødelighet. Utbrudd av ebolasykdom har til nå bare forekommet i afrikanske land.

Ebolaviruset finnes normalt i en rekke ville dyrearter. Utbrudd kan oppstå når en person blir smittet av et dyr eller inntak av dårlig varmebehandlet kjøtt fra dyr som er smittet.  Viruset kan deretter overføres fra person til person. Smitte skjer gjennom direkte kontakt med blod og andre kroppsvæsker fra en som er syk. Smittefaren er størst når den syke har blødninger.

Tiden fra smitte til symptomer (inkubasjonstiden) er vanligvis 2-21 dager. Symptomer på ebolasykdom er sterk hodepine, høy feber, slapphet, muskelsmerter etterfulgt av oppkast, diaré og utslett. Etter 5-7 dager kan det oppstå indre og ytre blødninger. Det finnes ingen spesifikk behandling, kun behandling som lindrer symptomer og kan kompensere for komplikasjoner ved ebolasykdom.

Historikk

19.10.2022: 19.10.2022: Tatt inn anbefaling om å unngå unødvendige reiser til distrikter der det er innført lockdown og reiseforbud (Mubende, Kassanda) .