Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «MERS - reiseråd»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • MERS - reiseråd

Artikkel

MERS - reiseråd

Reiseråd for MERS gjelder spesielt ved reise til land i Midtøsten.

Syden, reise, fly, ferie.jpg

Reiseråd for MERS gjelder spesielt ved reise til land i Midtøsten.


Middle East respiratory syndrome (MERS) er forårsaket av MERS-koronaviruset som sirkulerer blant dromedarer i Midtøsten. Viruset kan i sjeldne tilfeller smitte fra dromedarer til mennesker og gi alvorlig luftveisinfeksjon. De fleste tilfeller av MERS har oppstått i Saudi-Arabia. 

Hittil har alle tilfellene av MERS vært knyttet direkte eller indirekte til land i Midtøsten, spesielt på den arabiske halvøy: Saudi-Arabia, De Forente Arabiske Emirater, Qatar, Jordan, Oman, Kuwait, Jemen, Libanon, Iran, Egypt, Bahrain. Sykdommen er rapportert i Europa (Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Italia, Hellas, Nederland, Østerrike), Afrika (Tunisia, Algerie), Asia (Malaysia, Filippinene, Sør-Korea, Kina, Thailand) og Amerika (USA). Dette har vært hos personer som har vært på reise eller som har vært i kontakt med noen som har vært på reise til landene nevnt ovenfor. I noen tilfeller har disse også forårsaket utbrudd på helseinstitusjoner hvor de er blitt behandlet.

Ingen reiserestriksjoner

Verdens helseorganisasjon fraråder ikke reise til Midtøsten. 

Forebyggende råd på reiser

Det finnes ingen godkjent vaksine mot MERS, men flere vaksiner er under utprøving. Det anbefales særlig å unngå kontakt med dromedarer og å ikke innta utilstrekkelig varmebehandlet melk, kjøtt, blod eller urin fra disse dyrene. God håndhygiene er et viktig forebyggende tiltak på reisen. Man bør ellers forsøke å unngå kontakt med personer som har akutt luftveissykdom under oppholdet i Midtøsten.

Råd etter reise til Midtøsten

Personer som har oppholdt seg i Midtøsten, og som utvikler feber, hoste, pusteproblemer eller brystsmerter i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst, bør kontakte lege. Det anbefales å ringe til legen før man kommer til undersøkelse. Informer legen om hvor og når du har vært på reise.

Pilegrimsreise til Midtøsten

Rådene over gjelder også ved pilegrimsreise til Midtøsten, i tillegg til andre generelle råd.