Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «FHI har utviklet midlertidig metode for hurtig screening for koronavirusvarianter»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • FHI har utviklet midlertidig metode for hurtig screening for koronavirusvarianter

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Melding

FHI har utviklet midlertidig metode for hurtig screening for koronavirusvarianter

Publisert


FHI har utviklet en real-time PCR-metode til midlertidig bruk for screening av de mest aktuelle virusvariantene for øyeblikket: den britiske ( (501Y.V1)-, sør-afrikanske (501Y.V2)- og den brasilianske (501Y.V3)-varianten. Metoden er ment som et strakstiltak for screening av varianter i påvente av andre, bedre metoder.  

Metoden kan tas i bruk på prøver som allerede er testet positive for SARS-CoV-2, der det er behov for å screene for de tre virusvariantene.  

Metoden er en “drop-out”-metode, hurtig satt opp av FHI som vil kunne brukes i påvente av bedre metoder. "Drop-out" betyr at metoden gir bortfall av signal dersom virus er en variant. Dersom viruset er en ikke-variant så vil analysen gi et signal. På denne måten vil metoden kunne brukes for å få en hurtig indikasjon på om en person er smittet med et av de tre viktigste variantvirus eller ikke. 

Prøvene må sekvenseres lokalt eller sendes FHI for videre variant-analyse for å bekrefte funn av variantvirus, og hvilken variant som er i prøven. Innsending av mistenkte varianttilfeller vil komme i tillegg til øvrige prøver som sendes til referanselaboratoriet ved FHI. 

Videre utvikling av metoden og verifisering opp mot andre snart tilgjengelige metoder, er ønskelig fra FHI sin side. Det ventes i nær fremtid være tilgjengelige også andre metoder som kan bli mer aktuelle å implementere. 

Laboratorier som ønsker å prøve ut metoden og eventuelt verifisere den sammen med andre aktuelle metoder kan kontakte referanselaboratoriet på FHI.