Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Endret forskrift om karantene etter reise»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Endret forskrift om karantene etter reise

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Melding

Endret forskrift om karantene etter reise

Publisert


Det er gjort en endring i forskriften om karantene etter reise:

Personer som er i karantene etter reise, må ikke automatisk i isolasjon hvis de får symptomer.

I Forskrift om karantene mv. ved ankomst til Norge er det fastsatt karantene for innreisende til Norge i 14 dager. Der var det tidligere, i §3, også fastsatt at enhver med luftveissymptomer i denne perioden, skulle settes i isolasjon til 7 dager etter siste symptom. Dette endres nå slik at de på samme måte som andre, anbefales å holde seg isolert hjemme til ett døgn etter at symptomene forsvant.

Folkehelseinstituttet har meldt fra om at denne bestemmelsen slo uheldig ut. I løpet av en 14 dagers periode er det mange som vil kjenne et eller annet luftveissymptom, både voksne og barn. Av de som testes på mistanke om  covid-19 i dag, er det bare cirka 5 prosent som får positivt svar. Sannsynligheten for at luftveisinfeksjoner i denne gruppa representerer covid-19, er derfor liten.  Det er følgelig  urimelig å ilegge like strenge krav til isolasjon som ved påvist covid-19. Utfra en risikovurdering er det riktigere å sidestille denne gruppa med andre personer med luftveissymptomer som kan være covid-19, men der personene ikke testes.

Denne endringen i forskrift er nå gjennomført og § 3 er tatt bort. Det medfører at personer som får symptomer på luftveisinfeksjon mens de sitter i karantene etter reise, ikke særbehandles. De skal,  som alle andre,  holde seg isolert hjemme til en dag etter at de føler seg friske, slik som beskrevet i artikkelen om dette på fhi.no: