Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Oppdateringer om digital smittesporing»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Oppdateringer om digital smittesporing

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Artikkel

Oppdateringer om digital smittesporing

Publisert

På denne siden får du oppdateringer om arbeidet med den nye løsningen for digital smittesporing.

På denne siden får du oppdateringer om arbeidet med den nye løsningen for digital smittesporing.


Tirsdag 20. oktober 2020: Tildeling av kontrakt

I dag er selskapet Netcompany tildelt kontrakt for utvikling av nye Smittestopp. 

Se Meddelelse om kontraktstildeling (PDF).

Oppdatert 23.10.2020: Se tilbudsbrev fra Netcompany (PDF). Det er enkelte steder foretatt sladding av informasjon om personlige forhold og forhold som det er av konkurransemessig betydning for leverandøren å hemmeligholde, jf. forvaltningslovens §13, dette for at Folkehelseinstituttet skal kunne oppfylle sin taushetsplikt iht. anskaffelsesforskriftens §7-4.

Mandag 19. oktober 2020: Navn på appen

Appen for digital smittesporing har fått et navn, nemlig Smittestopp. Se Ny app gjenbruker navn (fhi.no).

Torsdag 15. oktober 2020: Status for uka

En av de viktigste sakene vi jobber mye med denne uka er å forberede gjennomgangen av de kommende tilbudene om utvikling av den nye appen. Frist for levering av tilbud er mandag 19. oktober. Vi har nå laget en plan for evalueringsprosessen, og satt sammen ulike grupper som skal evaluere svar fra tilbyderne.

Vi jobber også med å etablere et eksternt fagråd for å sikre tilbakemeldinger fra folk innen teknologiområdet, Blindeforbundet, eldre, ungdom og andre målgrupper vi vet vi må jobbe ekstra med å både legge til rette for i bruken av appen og i kommunikasjonsarbeidet rundt den. Vi kommer tilbake med mer info når alle medlemmer er på plass.

Vi er også i gang med en verifiseringsløsning som skal sikre at opplastning av diagnosenøkler kun skjer for personer som er bekreftet smittet. Dette gjøres via appen, og ID-porten benyttes til dette. Etter at identitet til en bruker er bekreftet, gjøres det en sjekk inn mot Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) for å sjekke om det finnes et positivt covid-19-svar for denne personen. Hvis ja, vil verifiseringsløsningen gi en «token» tilbake til appen som så kan brukes til å laste opp diagnosenøkler for nærkontakter.

På tirsdag gikk vi ut med en avstemning om hva navnet på den nye appen skal være. Vi har fått noen tilbakemeldinger om at vi godt kunne valgt mer spenstige navn. Men navnet må jo tross alt enkelt beskrive hva appen er og gjør, og derfor valgte vi kandidatene Smittestopp (som før, men i oppdatert versjon), Smittevarsel og Smittespor (se nyhetssak fra tirsdag). Vi har også startet avklaringer om hvordan brukerstøtte skal fungere, og her er vi er i god dialog med Helfo.  

Onsdag 14. oktober 2020: Dialog med Datatilsynet

Forrige uke hadde vi møte med Datatilsynet om status for den nye appen, diskusjon om samtykke som hjemmelsgrunnlag, forhold knyttet til Google Play Services og saksgang for kontrollsak. For dere som er interessert, les Møtereferat og tilbakemelding (PDF).

Oppdatert 15.10.2020: Datatilsynet har i etterkant sendt et brev om videre saksgang, les Tilbakemelding vedrørende videre saksgang (PDF). 

Onsdag 7. oktober 2020: Konkurransegrunnlag sendt ut

I dag har Norsk helsenett (NHN) sendt ut utvikling av ny app på konkurranse. Se konkurransegrunnlaget i dokumentet SSA-B Bilag 1 – Beskrivelse av bistanden og Konkurransebestemmelser. Gjennom den dynamiske innkjøpsordningen til NHN er 86 leverandører forhåndskvalifisert til å levere tilbud, og det er disse som vil få mulighet til å svare på konkurransegrunnlaget. Forrige uke gikk vi ut og ba interesserte leverandører knytte seg opp mot ordningen, og det har vi tydeligvis nådd ut med, 16 leverandører har kommet til den siste uka.

For å sikre likebehandling og forsvarlig gjennomføring av anskaffelsen skal all kommunikasjon og alle spørsmål om anskaffelsen gå via Norsk helsenett (NHN). 

26. oktober skal vi ifølge tidsplanen ta beslutning om leverandør og tildele kontrakt. Derfra går tiden frem mot uke 51, da appen ifølge planen skal lanseres, fort. 

Vi tar ellers en gjennomgang av noen spørsmål som kom forrige uke fra Twitter under her. 

Løsningen for smittesporing som ligger på Iphone

Mange som har oppdatert Iphone ser at det nå ligger noe som heter «Varslinger om smittekontakt» i innstillingene. Hvorfor kan vi ikke bare koble oss opp på denne løsningen i Norge? Dette rammeverket, som heter Exposure Notification Express, er ikke tilgjengelig i Europa eller Norge ennå, selv om det ut fra den tekniske dokumentasjonen fra Apple kan virke som at det er tilgjengelig over hele verden. Men også for denne funksjonen trenger vi en egen app for å få full nytte av funksjonaliteten. Uten en egen app er man så langt begrenset til at telefonen kan begynne å spore kontakter, men man får ikke gitt varsling om kontakt med noen som er smittet før en app som tar seg av dette blir installert.

Andre lands løsninger

Noen har spurt om hvorfor vi ikke bare kan gjenbruke den danske eller tyske løsningen. Vi kan absolutt dra nytte av eksisterende løsninger i andre land. Men alle løsninger vil kreve tilpasninger til norske forhold, som for eksempel integrasjon mot Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Ingen av de eksisterende åpen kildekode-løsningene vil kunne brukes uten at det må gjøres utviklingsarbeid.

Åpen kildekode

Både app, backend og verifiseringsløsning vil være åpen kildekode, men det vil også inngå eksisterende komponenter i løsningen som ikke er åpen kildekode, som ID-porten og Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).  

Tidligere Smittestopp

Og så er det spurt om på Twitter om appen vil gjenbruke app-ID fra Smittestopp, slik at alle som installerte den kan oppgradere. Dette vet vi rett og slett ikke ennå.

Tirsdag 6. oktober 2020: Oppdrag om utvikling av app

FHI mottok i går endelig oppdrag om å utvikle ny app. Se Tillegg til tildelingsbrev nr. 11 - Applikasjon for digital smittesporing (PDF). 

Fredag 2. oktober 2020

Første prosjektmøte om den nye digitale smittesporingsappen ble holdt i går, og nå er vi i gang igjen med utvikling av ny app. Utviklingen kommer til å gå fort. Vi benytter oss av den dynamiske innkjøpsordningen til Norsk helsenett for å inngå samarbeid med et kompetent team til utvikling av løsningen. Innkjøpsordningen gjør det mulig å få på plass et team for utvikling raskt, siden ordningen baserer seg på konkurranse mellom leverandører som har forhåndskvalifisert seg til å levere tilbud på ulike typer tjenester. Per nå er over 60 leverandører kvalifisert i aktuell kategori. Mer info om anskaffelsen kommer i nærmeste fremtid.

Oppdatert: Konkurransestrategien, som er et internt dokument for å forankre anskaffelsen, ble i dag ferdig. Se Konkurransestrategi for løsning for digital smittesporing (PDF). 

Prosjektorganisasjon

Vi jobber nå med å få en prosjektorganisasjon på plass, med deltakere fra både oss i Folkehelseinstituttet (bredt sammensatt, IT-folk, smittevern, anskaffelsesansvarlige, kommunikasjon med mer) og våre nære samarbeidspartnere.

Navn på appen

En annen ting vi må finne ut i nærmeste fremtid er navn. Skal vi fortsette med navnet Smittestopp, men da "Smittestopp 2.0", eller "Nye Smittestopp", eller skal vi finne et annet navn. Det er fristende å bruke navnet som mange allerede kjenner til, selv om enkelte på Twitter mener det i for stor grad er knyttet opp til den tidligere og omdiskuterte versjonen. Si gjerne fra på Twitter under hashtag #smittestopp (i mangel av en bedre hashtag akkurat nå) hva dere som leser dette tenker.

Mandag 28. september 2020 (oppdatert 8.10.20)

Planene for en ny app for digital smittesporing ble presentert blant annet som nyhetssak på fhi.no: Starter arbeid med ny løsning for digital smittesporing. Anbefalingen til regjeringen gir god bakgrunnsinformasjon om hva slags vurderinger som er gjort før vi falt ned på Apple-Google-rammeverket. 

Innhold på denne siden