Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Råd og informasjon til deg som har vært utsatt for smitte (nærkontakt) eller tror du er smittet med mpox (apekopper)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Råd og informasjon til deg som har vært utsatt for smitte (nærkontakt) eller tror du er smittet med mpox (apekopper)

Artikkel

Råd og informasjon til deg som har vært utsatt for smitte (nærkontakt) eller tror du er smittet med mpox (apekopper)

Denne artikkelen inneholder råd og informasjon til deg som tror du kan være smittet med eller har vært i nær kontakt med en person som har mpox.

Denne artikkelen inneholder råd og informasjon til deg som tror du kan være smittet med eller har vært i nær kontakt med en person som har mpox.


Innhold på denne siden

Hvem regnes som nærkontakt?  

Nærkontakter har vært i kontakt med en person med mpox i løpet av den smittsomme perioden av sykdommen. Det vil si mens personen har symptomer.

Nærkontakter deles i to grupper: høy risiko og andre, ut fra grad av eksponering. Det er spesielt langvarig og/eller tett kontakt med en smittet som medfører smitterisiko. I utbruddet som startet i 2022 var seksuell kontakt hovedårsak til smitte. Nærkontakter bør følge med på egne symptomer og kontakte helsetjenesten ved utvikling av symptomer som feber, muskelverk, hovne lymfeknuter og utslett. Les mer om mpox på helsenorge.no.

Mange personer er nå vaksinert mot mpox, men man kan likevel smittes og bli syk. Vaksinerte bør derfor også være årvåken for symptomer og kontakte helsetjenesten dersom man tror man kan være smittet.

Informasjon til deg som regnes som høyrisikokontakt  

Høyrisikokontakter er primært seksualpartnere og husstandsmedlemmer, men også andre som har vært i direkte kontakt med utslett mot slimhinner eller sår hud. Du kan gå på jobb, skole og andre aktiviteter som normalt. Hvis du jobber med grupper som har økt risiko for alvorlig sykdomsforløp (barn under 6 år, gravide, skrøpelige eldre og personer med nedsatt immunforsvar), bør du diskutere om det er behov for tilrettelegging av arbeidet med din lege. 

Du bør følge med på egen helsetilstand i 21 dager etter siste kontakt. Ha lav terskel for å måle kroppstemperatur.

Du skal ikke donere blod, biologisk materiale eller organer i perioden frem til 21 dager etter siste kontakt med en smittet.

Informasjon til deg som har hatt annen kontakt  

Annen kontakt er kortvarig, direkte kontakt med en smittet eller tilsmusset materiale mot hel hud. Hvis du ikke har symptomer, kan du leve som normalt. Du bør likevel følge med på symptomer i 21 dager etter siste kontakt.

Du skal ikke donere blod, biologisk materiale eller organer i perioden frem til 21 dager etter siste kontakt med en smittet.  

Hva skal du gjøre om du får symptomer?

Dersom du mistenker at du er smittet med mpox og får symptomer som feber, utslett, muskelverk, hovne lymfeknuter eller annet bør du unngå tett kontakt med andre, især personer med nedsatt immunforsvar, gravide, små barn (under 6 år) og skrøpelige eldre. Du bør også unngå kontakt med dyr/ kjæledyr ved symptomer.

Du bør kontakte helsetjenesten (fastlege, legevakt, klinikk for seksuell helse eller annet) telefonisk og be om time til undersøkelse og prøvetaking. Dette gjelder også vaksinerte.

Vaksine

Vaksine er tilgjengelig som forebyggende behandling etter eksponering, og kan være aktuelt for deg. Se Informasjon om vaksine mot mpox (apekopper).

Hva skjer hvis du får påvist mpox?  

Hvis du får bekreftet infeksjon med mpox, bør du unngå nær kontakt med andre, og dekke til blemmene/sårene. Se Råd og informasjon til deg som har fått påvist mpox (apekopper).

Se også mer informasjon på helsenorge.no.

Historikk

01.06.2023: Slått sammen artikkel Råd og informasjon til deg som har vært utsatt for smitte med mpox og Råd og informasjon til deg som mistenker at du er smittet med mpox. Erstattet navn på sykdom. Erstattet faktaboks om sykdom med henvisning til helsenorge.no. Revidert i hht gjeldende råd for nærkontakter.

31.08.2022: Liten oppdatering i avsnitt om Forbyggende tiltak hjemme knyttet til avsnitt om håndhygiene og desinfeksjon med klor.

11.08.2022: Lagt inn lenke til kapittelet om hvem som anbefales vaksine under avsnittet "Informasjon til deg som regnes som høyrisikokontakt".

09.08.2022: Lagt inn beskrivelse av forebyggende tiltak hjemme og endret råd om vaksine.