Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «FHI beholder navnet apekopper»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • FHI beholder navnet apekopper

Artikkel

FHI beholder navnet apekopper

Sykdommen apekopper blir fortsatt hetende apekopper på norsk. Verdens helseorganisasjon (WHO) besluttet nylig å endre navn fra “monkeypox” til “mpox” på engelsk. Det får ikke betydning for det norske navnet.

Sykdommen apekopper blir fortsatt hetende apekopper på norsk. Verdens helseorganisasjon (WHO) besluttet nylig å endre navn fra “monkeypox” til “mpox” på engelsk. Det får ikke betydning for det norske navnet.


Etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) før jul besluttet å endre navn på sykdommen apekopper fra «monkeypox» til «mpox», har FHI gjort en vurdering på endring av sykdomsnavnet i Norge.

FHI har fått innspill fra flere instanser, og har valgt å beholde navnet apekopper, eventuelt å legge til «mpox» i parentes bak, altså “apekopper (mpox)”.

WHOs begrunnelse for navnebytte er at «monkeypox» førte til stigmatiserende og diskriminerende ordbruk. FHI er ikke kjent med at det er et problem i Norge.

Gjennomgår navnene på hele slekta til apekoppeviruset

Apekopper er forårsaket av et orthopoxvirus som kalles apekoppeviruset («monkeypoxvirus» på engelsk). Det finnes en rekke andre orthopoxvirus som har harmoniserende navn på virus og sykdommen, for eksempel kukopper (kukoppevirus) og kamelkopper (kamelkoppevirus). Det pågår nå et større arbeid internasjonalt for å se på navngivningen på alle orthopoxvirusene. Med WHOs navnebytte på apekopper, harmoniserer ikke navnet på viruset og sykdommen lenger på engelsk. FHI vurderer at det vil være naturlig å avvente til navngivningen på alle orthopoxvirusene er besluttet før man eventuelt vurderer å endre navnet på sykdommene som forårsakes av de ulike orthohpoxvirusene.