Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Smittevernråd til gravide på reise»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Smittevernråd til gravide på reise

Artikkel

Smittevernråd til gravide på reise

Gravide kan utsette seg selv eller fosteret for en viss risiko ved utenlandsreiser, særlig til tropiske strøk og ved reiser under primitive forhold.

Colourbox.com
Colourbox.com

Gravide kan utsette seg selv eller fosteret for en viss risiko ved utenlandsreiser, særlig til tropiske strøk og ved reiser under primitive forhold.


Innhold på denne siden

Graviditet er i utgangspunktet ikke noe hinder for å reise utenlands, men det er viktig at den gravide tenker over valg av reisemål og rådfører seg med sin lege om en planlagt reise utenlands kan medføre spesielle helserisikoer og hvilke forholdsregler hun ev. bør ta for å redusere risikoen for smittsomme sykdommer.

Smitte fra mat og andre næringsmidler

Forebygging av mage- og tarminfeksjoner er viktig for gravide, da diaré kan provosere fram rier under hele svangerskapet. Noen matvarer kan inneholde mikroorganismer som kan være skadelig for fosteret. Sannsynligheten for at fosteret tar skade av noe den gravide spiser er liten, men norske mat- og helsemyndigheter anbefaler likevel at gravide både hjemme og ved utenlandsreiser bør:

 • sørge for at alt kjøtt som spises er fullstendig gjennomstekt, kokt eller grillet. Dette gjelder også hamburgere, kjøttkaker, pølser og lignende.
 • spise oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg ferskest mulig, dvs. godt innenfor holdbarhetsdatoen.
 • unngå å spise spekemat, med mindre det er varmebehandlet godt.
 • sørge for at frukt, bær og grønnsaker blir grundig vasket eller skrelt dersom de skal spises rå.
 • unngå meieriprodukter av upasteurisert melk/rå melk. Faste oster av upasteurisert melk/rå melk anses som tryggere, fordi listeriabakterien ikke har mulighet til å vokse, i produktet.
 • unngå halvfaste og myke oster som Brie, Camembert og blåmuggoster som Gorgonzola. Listeriabakterien er påvist i halvfaste og myke oster av pasteurisert melk. Pasteurisering dreper alle skadelige bakterier i melka, men man vet at osten kan bli forurenset med Listeria etter pasteuriseringen. Om man varmebehandler godt, kan alle typer oster trygt spises av gravide. Eksempler på dette kan være ost på pizza, ostesmørbrød, lasagne eller bruk av ost i sauser.
 • ikke spise raket fisk, for eksempel rakørret, fordi spesielle forhold ved produksjonsmetoden gir økt risiko for Listeria.
 • spise gravet og røkt fisk som er ferskest mulig, dvs. at produktene bør være godt innenfor holdbarhetsdatoen. Rå fisk kan inneholde små mengder av bakterien Listeria. Hvis bakterien får anledning til å vokse, for eksempel i vakuumpakket vare med lang holdbarhetstid, kan bakterienivået bli for høyt. Det er også av stor betydning at slike produkter hele tiden holdes nedkjølt ved angitt oppbevaringstemperatur.

Sushi anses som trygt å spise for gravide på grunn av den korte holdbarhetstiden (3-4 dager av kvalitetsmessige hensyn).

Toksoplasmose

I tillegg  er det viktig at gravide ved utenlandsreiser for å unngå smitte med sykdommen toksoplasmose. Toksoplasmose er en sykdom som skyldes en parasitt som er mer utbredt i milde og fuktige strøk og mindre vanlig i Nord-Europa enn resten av Europa. Dersom en gravid kvinne smittes for første gang mens hun er gravid, kan parasitten overføres til fosteret og i sjeldne tilfeller medføre abort, fosterdød, hjerneskade, synsnedsettelse eller andre alvorlige senskader hos barnet. Gravide som er smittet tidligere i livet, har livsvarige antistoffer mot parasitten som beskytter fosteret mot infeksjon. Kvinner som smittes under svangerskapet, har vanligvis ingen eller bare milde, uspesifikke, symptomer selv. Den gravide bør:

 • Unngå alle typer rått eller utilstrekkelig varmebehandlet kjøtt og kjøttprodukter, inkludert speket kjøtt som spekeskinke og spekepølse; alt kjøtt bør være fullstendig gjennomstekt eller gjennomkokt
 • Vaske salat, frukt, bær og grønnsaker før de spises
 • Unngå kontakt med katter og katteavføring
 • Bruke hansker ved hagearbeid
 • Være nøye med personlige hygiene, dvs. vask alltid hendene godt etter toalettbesøk og før måltider. Bruk alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel når håndvask ikke er mulig. 

Smitte gjennom myggstikk

En rekke myggoverførte sykdommer kan ha innvirkning på fosteret dersom mor blir smittet under graviditeten. De viktigste er sykdommene er zikafeber og malaria, men også sykdommer som gulfeber, denguefeber, vestnilfeber, chikungunyavirus-sykdom og japansk encefalitt kan i sjeldne tilfeller innvirke på fosteret. f.eks. tidlig fødsel eller lav fødselsvekt. Det er derfor viktig at gravide alltid er nøye med bruk av myggmidler, myggnett, beskyttende klær og andre tiltak for å beskytte seg mot myggstikk under opphold i sub-tropiske og tropiske områder. Folkehelseinstituttet anbefaler gravide å utsette ikke-nødvendige reiser til områder med malaria og zikafeber. Folkehelseinstituttet publiserer regelmessig oversikter over slike områder:

Dersom den gravide likevel velger å reise til områder med malaria er det viktig å være svært nøye med myggstikkbeskyttelse og bruke malariaforebyggende tabletter dersom det er påkrevd for reisemålet. Les mer: Gravide og reise til malariaområde 

Det anbefales at alle gravide som har vært i områder med zikavirus blir testet ved hjemkomst, og at de som har vært i zikaområder og som ønsker å bli gravide, tar forholdsregler etter hjemkomst. Les mer:  Zika- råd til gravide og andre reisende

Vaksinasjon

Som hovedregel bør gravide for sikkerhets skyld unngå vaksiner. Unntaket er influensavaksine som er anbefalt til gravide i andre og tredje trimester. De fleste vaksiner kan likevel gis til gravide dersom det er stor smitterisiko for enkelte sykdommer ved reise til utlandet. Smitterisikoen i hvert enkelt tilfelle vurderes opp mot risikoen ved vaksinasjon. Hvis den gravide velger å reise til et område med stor smitterisiko, vil det å ta vaksiner oftest innebære mindre risiko for mor og foster enn sykdommen det vaksineres mot. Les mer i Vaksinasjonsveilederen for helsepersonell: Vaksinasjon av gravide og ammede  

Flyreise

De fleste flyselskaper aksepterer ikke gravide som passasjerer på flyreiser etter svangerskapsuke 36- 38, eller selskapet krever legeerklæring. Slike restriksjoner kan variere noe fra flyselskap til flyselskap, og etter reisens lengde.