Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Råd ved besøk til tidligere hjemland »

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Råd ved besøk til tidligere hjemland

Artikkel

Råd ved besøk til tidligere hjemland

Personer med innvandrerbakgrunn som reiser på besøk til venner og slektninger i tidligere hjemland er – sammenlignet med andre typer reisende – mer utsatt for å bli smittet med enkelte smittsomme sykdommer. Dette gjelder spesielt malaria, hepatitt A, tyfoid- og paratyfoidfeber og shigellose.

baggasje illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Personer med innvandrerbakgrunn som reiser på besøk til venner og slektninger i tidligere hjemland er – sammenlignet med andre typer reisende – mer utsatt for å bli smittet med enkelte smittsomme sykdommer. Dette gjelder spesielt malaria, hepatitt A, tyfoid- og paratyfoidfeber og shigellose.


Malaria og andre myggoverførte infeksjoner

Innvandrere fra land med høy forekomst av malaria mister gradvis sin beskyttelse (immunitet), og kan derfor være utsatt for smitte og sykdom ved besøk i tidligere hjemland. Erfaringsmessig er det særlig personer med innvandrerbakgrunn fra Afrika og Pakistan som er utsatt. Besøk i regnperioden, reise til områder med dårlig helsetjenestetilbud og infrastruktur, ofte langvarig opphold og tett kontakt med lokalbefolkningen er viktige faktorer som gjør denne gruppen mer smitteutsatt.

Det kan ofte være aktuelt at personer som reiser på besøk til tidligere hjemland bør ta forebyggende medisin mot malaria. I tillegg bør man beskytte seg mot myggstikk. God myggstikkbeskyttelse er også viktig for å forebygge andre myggoverførte sykdommer som denguefeber og zikafeber. Det er spesielt viktig å ha god malariabeskyttelse og gi god informasjon om forebyggende tiltak ved reiser med barn.

Vaksinasjon

Små barn som skal reise til tropiske og subtropiske områder kan begynne vaksinasjon i barnevaksinasjonsprogrammet tidligere enn vanlig og få dosene med kortere intervall for å rekke to eller tre doser vaksine mot difteri, tetanus, kikhoste, poliomyelitt, haemophilus influenzae og hepatitt B (DTP-IPV-Hib-HepB-vaksine) og pneumokokkvaksine før avreise. Det innebærer at barnet må få en ekstra vaksinedose (firedoseprogram). Barn som skal til land med polio bør få minst to doser poliovaksine før avreise. Første dose kan gis allerede i nyfødtperioden.  Ved reise til land med utbrudd av polio kan det også være aktuelt for voksne å vaksineres mot polio før avreise.

Vaksinasjon mot meslinger, kusma og røde hunder kan fremskyndes ved å gi en dose vaksine tidligst ved 9 måneders alder, men dose satt før fylte 12 måneder bør gjentas ved 15-måneders alder.

Voksne innvandrere vil oftest være immune mot hepatitt A, ofte også mot hepatitt B. Det samme gjelder ikke for barna deres. Hepatitt B-vaksine inngår i barnevaksinasjons­programmet til alle barn født etter 1. november 2016.  Barn med foreldre som kommer fra land med høy forekomst av tuberkulose blir tilbudt BCG-vaksine i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Det anbefales at barn over ett år av innvandrere som skal bli med på besøk til foreldres tidligere hjemland får hepatitt A-vaksine Det er viktig også for kortvarig besøk, da barna kan bli smittekilder i nærmiljøet etter hjemkomsten. Tyfoidvaksine kan være aktuelt for voksne og barn over 2 år avhengig av type reise. Utgifter til malariabeskyttelse, hepatitt A-vaksine og tyfoidvaksine må dekkes av den reisende selv. 

Indikasjonen for rabiesvaksine er mer liberal for barn enn for voksne, fordi barn kan tenkes å få kontakt med smitteførende dyr uten at foreldrene får kjennskap til det. Det er ingen nedre aldersgrense for bruk av rabiesvaksine.