Hopp til innhold

Melding

Prøvetaking og diagnostikk for nytt coronavirus (2019-nCoV)

Publisert


I forbindelse med det pågående utbruddet av nytt coronavirus i Kina har Folkehelseinstituttet lagt ut informasjon og råd på vår temaside om alvorlig coronvirussykdom.

WHO rapporterte 5. januar om utbrudd av lungebetennelse i Kina, Wuhan, og et hittil ukjent coronavirus (2019-nCoV) er påvist hos flere av pasientene tilknyttet utbruddet. Det er også påvist smittede personer i andre byer i Kina og eksporttilfeller til enkelte land. Viruset kan gi alt fra mild til alvorlig sykdom og i noen tilfeller dødsfall. Begrenset smitte mellom mennesker forekommer.

FHI har referanselaboratorium for coronavirus med alvorlig utbruddspotensiale, og er i ferd med å etablere spesifikk test for det nye viruset. Situasjonen er under utvikling og Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye. Informasjon og råd om utbruddet finnes på Folkehelseinstituttets temaside om alvorlig coronavirussykdom. Her finner du blant annet informasjon om laboratoriediagnostikk samt reiseråd og råd til helsepersonell. Kunnskapen om det nye viruset er inntil videre begrenset. Rådene vil oppdateres etter hvert som mer kunnskap tilkommer.